5 brzih vizualnih trikova za povećanje malog prostora

Živite u malom stanu ali ne želite da se osećate kao da živite u kutiji?

Potpuno vas razumemo! Ako se već neko vreme osećate kao da vas sopstveni dom guši i sabija, možda je pravo vreme da porazmislite o takozvanom funkcionalnom preuređenju. Ono je ne samo idealno za ukrašavanje malih stanova već nudi i bezbroj mogućnosti za kombinaciju čak i kada se radi o stavkama koje ste nekad ranije primenjivali pa naprosto zaboravili.

Pravilan izbor boja, nameštaja, kao i saveti i trikovi za opremanje malog doma svode se na 5 važnih vizualnih trikova za koje verujemo da ih sebi možete priuštiti već danas!

Paleta svetlih boja

Odabir palete boja za male prostore se obično zanemaruje jer ljudi uglavnom biraju boje u skladu sa nameštajem ili ostatkom dekora. No, pravi pravcati izazov pri opremanju malog stana jeste upravo biranje onih nijansi koje bi trebale da nam stvore iluziju većeg prostora. Generalno gledano, trebali biste uzeti u obzir sve svetle boje, poput bele, sivo-bele, pastelne ili neke prigušene nijanse. Ove boje pomoći će u stvaranju otvorenog i ekspanzivnog osećaja – one reflektuju mnogo više svetlosti od tamnijih boja pa samim tim prostor čine otvorenijim i prozračnijim. Takođe čine da soba izgleda veća i svetlija, dok se one tamnije ili smelije boje kasnije mogu uneti u prostor u vidu manjih detalja.

Koristite velika zidna ili podna ogledala

Sasvim očigledna stavka na koju mnogi zaboravljaju – ogledala imaju tu moć da svaki prostor načine većim. Ona stvaraju iluziju dubine dok odbijaju svetlost duboko u prostoriju, pa se zato potrudite da ogledala postavite na velike prazne zidove kako biste vizualno proširili ograničen prostor. Čak će i najminimalnija spavaća soba u kojoj ima mesta samo za krevet i ormar, izgledati mnogo veće ukoliko se u nju doda jedno veliko podno ogledalo. Ovo možda i nije tako jeftin trik kada je kućni budžet u pitanju ali definitivno čini čuda kada je povećanje prostora u pitanju.

Zidna umetnost sa jednostavnim dizajnom

Dekorisanje malih prostora visećim zidnim slikama ili tapiserijom uneće malo potrebne dinamike u dom, ali to ne znači da biste trebali da kupujete nekakve grandiozne komade kako biste naglasili svoj specifičan stil. Zapamtite – ako je umetničko delo dovoljno jednostavno u smislu dizajna, ono može delovati skoro kao neka vrsta dodatnog prozora i proširiti sobu. Stoga birajte samo one jednostavne primerke kako biste izbegli prekomerno komplikovanje zidova. Uvek možete odabrati da okačite jedan veliki komad ili kombinaciju nekoliko manjih komada jer ćete na taj način fokus prebaciti sa (često neurednog) poda na mnogo čistije zidove.

Tepih se mora stapati sa podom ili potpuno izostati

Ne stavljajte previše tekstura, boja i uzoraka u svoj maleni prostor jer to može delovati prilično haotično. Primera radi, orijentalni tepisi nikako ne mogu biti dobar izbor u slučaju malih dnevnih soba pa se potrudite da ih zaobiđete u širokom luku. Ako je moguće, uvek se postarajte da tepih i pod budu slične boje, a ukoliko vam se to baš i ne dopada uvek postoji opcija totalnog izostavljanja tepiha. Ovo će možda i najbolje pomoći kada je proširenje prostora u pitanju, posebno u kombinaciji sa staklenim stolom za kafu ili ostalim minimalističkim detaljima.

Odaberite nisku sofu

Još jedan fantastičan trik kada je opremanje malih prostora u pitanju – sofa niske visine i profila omogućiće svakom stanu više vizuelnog prostora. A ukoliko je moguće potrudite se da izaberete kauč koji nema naslone za ruke jer je to često luksuz koji je bolje izostaviti kada je očuvanje prostora prioritet. Da biste dodatno oslobodili svoj prostor, uvek možete razmotriti alternative za tradicionalne sofe kao što su velike ležaljke i manje fotelje sa podesivim naslonom. Modularni nameštaj u svakom slučaju može pomoći pa se potrudite da ga koristite na što više načina.

Povezane teme