2 pristupačna ali moćna načina da oživite svoju dnevnu sobu

Kada želite da svoju dnevnu sobu malo „preuredite“, uglavnom mislite na krečenje ili kupovinu skupog nameštaja – dve opcije koje su poprilično obeshrabrujuće...

Stvaranje prijatnog prostora moguće je bez trošenja mnogo novca na velika renoviranja. Kombinujući neke praktične, estetski ugodne i pristupačne opcije, možete kreirati dnevnu sobu u kojoj ćete vi i vaša porodica uživati.

Poznavanje vašeg stila dizajna i estetike koju preferirate će vam uštedeti dragoceno vreme. Da li volite minimalističke, svetle prostore ili osećate da malo nereda čini dnevnu sobu prijatnom? Naravno, ne morate sve da uskladite, dovoljno je za početak eksperimentisati i biti kreativan. Čak i najbolji dizajneri enterijera imaju tendenciju da mešaju stilove kako bi stvorili nešto novo i originalno. Važno je samo da se koncentrišete na predmete koji su i lepi na izgled i funkcionalni.

U razgovoru sa vodećim svetskim stručnjacima na temu dizajna enterijera, saznali smo da su vam za takozvano “oživljavanje” dnevnih soba dovoljna samo dva ključna elementa: dobra sofa i još bolje sobne biljke!

Čak i ako vaša sofa izgleda dosadno i zastarelo, savet je da pre kupovine nove sofe razmislite o kupovini nekoliko jastuka da biste začinili njen izgled. To je brz i jeftin način da osvežite sofu i celu dnevnu sobu. Ako želite da redovno menjate boje, dezene pa i stilove, kupovina različitih presvlaka za jastuke je odlična ideja. Možete ih lako zameniti kada se umorite od njih ili kada želite da isprobate neki novi trend. Dodavanjem jastuka imate odličnu priliku da dodate novu teksturu i boju u prostoriju, a kontrast može biti efikasan kao dodavanje novog umetničkog dela vašem zidu.

Od svih različitih načina da unesete malo prirode u svoju dnevnu sobu, dodavanje biljaka je najvažniji i najkorisniji. Biljke ne samo da izgledaju lepo i imaju estetsku vrednost, već utiču na vaše zdravlje. One smanjuju toksine u vazduhu i poboljšavaju njegov kvalitet, a neke od njih čak imaju različite prednosti aromaterapije.

Osim zdravstvenih prednosti, biljke odlično funkcionišu kao ukrasni dodaci jer nude različite boje i teksture. Ako vaša dnevna soba ima puno praznog prostora i premalo zelene, podna biljka može biti odlično rešenje. Razgledajte svoju dnevnu sobu. Ako primetite prazan ugao ili da prostor nekako ne izgleda potpuno, podna biljka bi mogla biti sastojak koji nedostaje.

Zelena nije jedina boja koja vam je dostupna, pa bi trebalo da uzmete u obzir taj dodatni sjaj koji cvetajuće biljke nude. Orhideje su trenutno najpopularnija opcija. Stilisti i dizajneri enterijera ih preporučuju zbog jarkih boja i lepih silueta. Mogu da traju veoma dugo ako se pravilno brinete o njima i daju poseban šmek bez obzira gde ih postavite u prostoriji.

Povezane teme