Ova skulpturalna kuća liči na zmiju koja se sklupčala ispod kamena

Više slika

Više slika

Kuća izgrađena u malom indijskom selu predstavlja izvanredan primer takozvane kamuflažne arhitekture.

Ova neobična zgrada se savršeno uklapa u netaknuti pejzaž, zahvaljujući pažljivom planiranju i dizajnu koji je uzeo u obzir oblik drveća i formacije stena na lokaciji. Spirala kuće se proteže oko drveća i stena, formirajući vijugave zidove i originalan krov - elemente koji na taj način definišu različite životne prostore.

Spiralni dom je delimično ugrađen u strmo i stenovito mesto koje je ranije bilo korišćeno kao prostor za otpad i smatrano neprikladnim za izgradnju doma. Međutim, zauzevši drugačiji pogled, klijent je u saradnji sa arhitektonskim studiom rešio da to neugledno mesto transformiše u porodičan dom izgrađen na izazovnoj lokaciji.

Kompletan dizajn i dimenzije kuće su u potpunosti izvedeni iz položaja drveća i formacije stena na lokaciji. Kuća je opisana kao deo „kamuflažne arhitekture“, što znači da je namenjena da se stopi sa pejzažom, a ne da dominira njime. Svesni činjenice da će biti prvi koji će izgraditi kuću u ovom netaknutom području, želeli su da zgradu sakriju, odnosno da se ona spoji sa okolnim pejzažom što je više moguće.

Dom karakterišu vijugavi zidovi i krov koji se vrti oko drveća i stena na lokaciji i pomaže da se definišu različiti životni prostori. Ovi elementi imaju za cilj da dočaraju oblik vrtloga, tačnije zmije koja se udobno sklupčala i ostala da leži ispod kamena. Iako spirale izgledaju nasumično i haotično, svaka od njih je pažljivo planirana i dizajnirana na licu mesta uzimajući u obzir različite faktore. Spiralni elementi kuće su delimično izgrađeni od 4.000 plastičnih boca napunjenih betonom, koje su postavljene oko drveća na lokaciji i prekrivene zemljom.

Proizvođači zidova napunili su boce betonom, a zatim ih pokrili "tehnikom izlivenih krhotina", vrste mokre konstrukcije koja pruža izgled sličan nabijenoj zemlji. Unutar kuće nalazi se veliki dnevni prostor otvorenog plana koji uključuje kuhinju i okružen je sa dve spavaće sobe. Unutrašnje završne obrade su "minimalističke" i imaju za cilj da ponude kontrast neobičnom i dinamičnom obliku kuće. Izvanredni detalji enterijera uključuju podove koji su napravljeni od obnovljenog drveta i upotpunjeni drvenim i tkanim nameštajem.

U međuvremenu, neki spiralni zidni elementi se udvostručuju kao upotrebljivi nameštaj kao što su ormarići i sedišta. Na ovaj način, neobična kuća u obliku sklupčane zmije uspeva da ostane neverovatno udobna i fantastično usklađena sa okolinom.

Povezane teme

12.05.2024 Gradnja

Sve prednosti kamena kao građevinskog materijala

Od drevnih spomenika do modernih arhitektonskih čuda, kamen i dalje ostaje popularan izbor za građevinske projekte širom sveta. Njegova prirodna lepota i prirodna snaga čine ga ide...

09.05.2024 Gradnja

Prozori i prirodna svetlost

Pravilno korišćenje svetlosti utiče na naše raspoloženje, volju i energiju, dok njegova odsutnost može imati negativne posledice.

06.05.2024 Gradnja

5 inovativnih primera za održivu upotrebu plastike u procesu gradnje

Mnoge kompanije su već razvile fascinantne tehnologije koje omogućavaju recikliranje plastike i njen preobražaj u funkcionalan (i lep) građevinski materijal.

03.05.2024 Gradnja

Podovi dekorisani u šahovskom stilu

Postavljanje parketa ili pločica sa šahovskim motivom jedan je od najednostavnijih projekata za efektivno renoviranje enterijera – upadljiva šara će za tren oka razbiti monotoniju...

29.04.2024 Gradnja

Čarolija Selfi mostića: nova atrakcija u blizini Kule Beograd

Ova nova atrakcija na području Kule Beograd predstavlja magnet za sve posetioce koji žele da dožive jedinstveno iskustvo uživanja uz reku.

26.04.2024 Gradnja

7 saveta za bezbedne električne instalacije

Loši poslovi renoviranja mogu predstavljati pravu zbrku i uneti nesigurnost u vaš dom, ali problemi sa električnim instalacijama mogu doći kao ozbiljan zdravstveni i bezbednosni ri...

23.04.2024 Gradnja

Bakar kao materijal budućnosti

Bakar ima beskrajne fizičke, hemijske i mehaničke osobine i kao rezultat toga, nalazi se u različitim poljima dizajna i arhitekture.

22.04.2024 Gradnja

Zamena dotrajale stolarije smanjuje račune za struju

Pored racionalizacije korišćenja električnih uređaja u domaćinstvu, najbolji i najefikasniji način da umanjite račune za struju u svom domu je zamena stolarije, a proleće i leto su...

18.04.2024 Gradnja

Ovako će izgledati park i podzemna garaža kod renoviranog hotela Bristol

Sa luksuznom podzemnom garažom, preuređenim parkom i bogatim sadržajima, ova revitalizacija obećava da će postati novo srce ovog dela Beograda.

12.04.2024 Gradnja

Novi Beograd dobija novi Nacionalni Bokserski Centar

Nacionalni bokserski centar naći će svoje mesto iza stambenih blokova u Ulici Ivana Ribara, nedaleko od tramvajske okretnice, na prostranoj parceli od oko 22.000 m2.

09.04.2024 Gradnja

Zelene inovacije u keramičkim oblogama: put ka održivim prostorima

Za razliku od mnogih drugih opcija za podne i zidne obloge, keramičke pločice visokog kvaliteta mogu izdržati šetnju, odolevati mrljama i trajati decenijama uz minimalno održavanje...