Kako izbetonirati deo dvorišta ili terasu

Lepo uređen vrt, dvorište ili terasa su bogatstvo jednog domaćinstva.

Međutim ukoliko posedujete travnato dvorište, pre ili kasnije moraćete da izbetonirate deo ili da napravite stazu. Travnato dvorište je divno naročito tokom leta, ali s prvim kapima kiše, shvatićete zašto je važno izbetonirati prilaz do kuće.

Otpočnite  sa ravnanjem terena. Kada dobro odredite plan betoniranja, tj. na koju stranu će ići nagib i koliko, prvo morate poravnati teren. Neophodno je da taj teren bude bar delimično ravan i da nema većih naslaga nekog organskog materijala poput trave ili granja, da bude pristupačan sa svih strana, radi lakšeg rada.Što bolje budete pripremili teren, manje ćete posla imati i manje materijala će otići i rezultat će biti bolji.

Visina betona

Važno je pronaći idealnu visinu betona. Ukoliko je ostavite previše nisko, imaćete tanku i slabu betonsku ploču, ako je ostavite previsoko, imaćete veće troškove jer ćete naliti više betona nego što je potrebno. Takođe, u okviru ovog koraka, važno je odrediti horizontalu na celom području koje ćete betonirati, i na osnovu ove linije ćete neke od oznaka postavljati niže, u zavisnosti od toga, na koju stranu želite da odlazi voda. Ako ovaj deo posla odradite pogrešno, može vam se može desiti da vam nakon betoniranja ostane negde u red betonske ploče udubljenje u kojem će se skupljati voda. Uobičajena debljina armirane ploče je oko 10cm.

Šljunak i šalung

Ukoliko je tlo na kojem ćete izlivati betonsku ploču previše mekano, nije loše celu površinu posuti peskom ili sitnim šljunkom u debljini od 3-5cm, pre livenja. Ovako posut pesak ili šljunak, dobro pokvasite vodom iz creva ili ako imate valjak za travu, dobro sabijte ovakvu podlogu. Na taj način dobijate stabilniju podlogu za ploču i ravniju površinu nad kojom možete tačnije izmeriti 10cm ili onoliko koliko vam je potrebna debljina betonske ploče. Šalung koji budete postavili će biti u skladu sa dobijenim merama, i u skladu sa nagibom ploče koji želite da dobijete.

Ako nisu u pitanju neke specijalizovane ploče (koje verovatno nećete raditi sami) onda vam je za odlivanje vode dovoljan i nagib ne veći od 2%. To znači, da će na svakih metar rastojanja od polazne tačke, vaša ploča biti niža za 2 cm

Nalivanje

Kad pripremite teren, postavite armaturnu mrežu i daske za šalovanje tamo gde treba da budu, a zatim vam preostaje da nalijete beton. Beton se meša u mešalici i to 1 lopata cementa sa 3 lopate šljunka i vode da dobijete smesu kao gušći jogurt. Kada sipate beton u željeni prostor, okrenutom lopatom prođite celim nalivenim delom, da kamenčiće unutar šljunka prodrmate i promešate tako da ispod njih ne ostanu mehuri vazduha koji slabe čvrstinu betona.

Nakon nalivanja, ravnalom ćete naizmeničnim levo-desno pokretima, poravnati beton.

Čitav ovaj postupak možete primeniti i na terasi recimo, ali uz upotrebu modle koje imitiraju mrežu kamenih pločica. Ovaj postupak je daleko jednostavniji. Budite kreativni sa ovim “uradi sam“ kalupima za staze i dizajnirajte sopstvenu kreaciju! Preobrazite svoj vrt u svom stilu sa bojama koje želite! Glavne karakteristike: Trajni i višekratni plastični kalup koji kreira nepravilne oblike. Samo napunite kalup, izgladite neravnine špahlom i podignite kalup. Za izradu staza različitih boja, jednostavno dodajte boju za bojenje betona pre punjenja.

Pogledajte video za detaljniji uvid u postupak.

N.V.T.

Povezane teme