Peekaboo šećerna jaja, koja su u nekim delovima sveta deo uskršnje tradicije, izgledaju impresivno, a veoma ih lako možete i sami napraviti...
Primarni materijal za njihovo kreiranje je šećer, a nije vam potrebna neka specijalna poslastičarska oprema – sve što vam je potrebno sigurno imate u svom domu, kao deo osnovnog pribora za pripremu hrane. Vreme je jedina stavka koju morate da izdvojite za ovaj projekat, kako za kreiranje samih jaja, tako i za njihovo sušenje koje dolazi između koraka u procesu.
Sastojci:
Kuhinjski nož sa kratkim sečivom koji se koristi za ljuštenje voća i povrća.
4 čaše šećera u zrnu
3/4 čaše šećera u prahu
Belance od jednog jajeta
Smesa za bojenje hrane (gel, pasta, ili tečna)
Ovo je dovoljno za kreiranje jednog jajeta od 15cm, ili dva od 7cm.
Materijali:
Džepni nož ili nož sa sa kratkom oštricom sa ljušćenje voća i povrća
Vakuum kesa, ili obična kesa i makaze
Kalup u obliku jajeta koji se otvara horizontalno
Prah za puslice može biti veoma odgovarajuća zamena za belance. Koristite kašiku praška za puslice i dve supene kašike vode. Međutim, budite veoma pažljivi prilikom dodavanja ove mešavine, jer ona može biti vodenija od belanceta i vaše šećerno jaje će zahtevati mnogo više vremena kako bi se osušilo.
Prvi korak:
U maloj činiji pomešajte belance sa bojom za hranu, sve dok boja ne postane ravnomerna. Potom, sipajte ovu mešavnu u sve četiri čaše kristal šećera koje ste prethodno pripremili i dodajte im ¾ šolje šećera u prahu. Mešajte sve dok ne dobijete jednoličnu smesu. Možda će vam se u prvi mah učiniti da nemate dovoljno tečnosti za mešanje, ali nemojte dodavati vodu ili nešto slično. Na kraju, mešavina bi trebalo da bude dovoljno vlažna da od nje možete napraviti kuglicu koja zadržava svoj oblik, ali u isto vreme suva i praškasta.
Drugi korak:
Sada je na redu pravljenje oblika jajeta. Sipajte prethodno napravljenu mešavinu u kalupe za jaja i snažno ga pritisnite kako biste kreirali glatki oblik bez praznina. U ovom primeru su korišćeni kalupi koji su namenjeni baš pravljenju jaja, ali ako ih nemate, možete napraviti svoje varijacije od dečijih igračaka u obliku jajeta ili drugih oblika koje pronađete. Izravnajte gornju površinu smese i stavite papir za pečenje na nju, kako biste mogli da okrenete kalupe iz kojih će vaša smesa lako ispasti. Potom, ostavite jaja da se osuše na sobnoj temperaturi sat-dva, ili ih stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni na 20 minuta.
Treći korak:
Sada je na redu rezbarenje jaja. Kada izvadite jaja iz rerne, ona će imati jaku „ljusku“, iako će iznutra i dalje biti mekani šećer. Pažljivo probijte prvi sloj jajeta sa ravne strane i izvadite šećer – na taj način ćete kreirati šuplje jaje, sa debljinom „zidova“ oko 1-1.5 cm. Koristeći mali nož poput onog za ljuštenje voća i povrća, napravite ovalnu rupu u centralnom delu jednog jajeta, koja će služiti kao prozor. Potom, ponovo ostavite jaja da se suše u rerni zagrejanoj na 200 stepeni na sat vremena. Tako će postati mnogo čvršća, poput keramike, i biće vam mnogo lakše da radite sa njima. Ipak, rezbarenje posle ovog postupka neće biti lako, pa se pobrinite da završite taj deo posla pre drugog sušenja.
Četvrti korak:
Sada je na redu dekorisanje i spajanje ovih polovina u jedno jaje. Biće vam potrebna glazura, koju možete sami napraviti, mešajući šećer u prahu sa belancima. Ako je smesa previše gusta i nije glatka, možete dodati malo vode, ali vam je za ovaj projekat potrebna glazura koja će biti čvrsta, i koja će se brzo sušiti i zadržavati svoj oblik.
Kada napravite glazuru, treba da dekorišete unutrašnjost jajeta i na tome možete raditi pre nego što ga spojite. Što se tiče same dekroacije, izbor je sasvim vaš, jer glazura, obična bela ili obojena, može biti oblikovana na razne načine. Ako pomešate kokosovo brašno i zelenu boju za hranu dobićete nešto nalik na travu. Od šećerne pene možete napraviti Uskršnjeg Zeku.
Kada završite sa dekoracijom, vreme je za spajanje jajeta u jednu celinu. Nanesite veliku količinu glazure oko ivice jedne polovine jajeta i na nju postavite drugu polovinu, vodeći računa o položaju i samim ivicama. Glazura će verovatno procureti van ivica, a lako ćete je ukloniti paprinim ubrusom. Ivica će takođe biti ukrašena, pa vas vidljiva linija spajanja ne mora brinuti. Sada ponovo sledi sušenje koje bi trebalo da traje oko sat dva.
Peti korak:
Sada sledi dekorisanje spoljašnjosti vašeg jajeta. Prvo što treba da uradite je da prekrite liniju spajanja dve polovine. Provežbajte nekoliko puta šaru koju želite da nanesete, a možete koristiti i obične prave linije. Ako kojim slučajem pogrešite, brzo obrišite glazuru – ona se lako uklanja dok je još vlažna. Nanesite jednu veliku liniju oko glavne linije spajanja i manju dekorativnu liniju oko „prozora“. Izbor dekoracije ostatka vašeg jajeta je u potpunosti prepušten vama. U našem primeru kreirane su zvezde od braon šećera sa dekorativnim biserima. Možete dodati brojne druge detalje, koji će mu dodati boju i teksturu, poput krupnog šećera, dražeja, bombona i slično. Ako imate decu, možete ispisati njihva imena na jajima i kreirati posebne dezene posvećene njima. U unutrašnjosti jajeta koje je ovde predstavljeno kao primer, nalaze se bombone, čokoladice i slično.
Kada završite rad na svom jajetu, ne morate ga držati u frižideru, ali mora biti na suvom. Šećer i glazura se neće tako lako pokvariti, pa ih nakon praznika možete spakovati u kesu ili obmotati plastičnom folijom i čuvati kao uspomenu.
Ako ovakva jaja postavite kao glavni dekor na vašem prazničnom stolu, sigurni smo da će se svi diviti vašem trudu i radu, a mnogima će delovati neverovatno da ste ovo sami napravili.
Iako ovo nije standardan običaj na našim prostorima, uskršnja šećerna jaja će se sigurno dopasti svima, a naručito vašoj deci, dok će vaša praznična trpeza postati daleko slađa. Uskršnja jaja od šećera su dekorativni predmeti koji vrlo lako, odnosno uz male izmene, mogu postati veoma ukusna poslastica.
N.Đ.