Žuti dragulj arhitekture: kuća inspirisana prirodom

Ova kuća, zahvaljujući svojoj fasadi od žutog kamena, predstavlja pravi dragulj arhitekture...

Reč je o jedinstvenoj kući sa čak pet spavaćih soba koja obuhvata koncept svetlosti i ventilacije sa velikim otvorima, prozirnim površinama i igrom senki. Kuća se deli na tri nivoa, s tim što su njeni javni prostori smešteni uglavnom u prizemlju - čak je i ogromno parkiralište koje vodi do ulaznih vrata osmišljeno kao višenamensko područje koje može ugostiti manju grupu ljudi.

Prvi sprat čini veliki dnevni boravak odnosno salon koji izlazi na otvorenu terasu. Ovaj deo doma idealan je za druženje i uživanciju jer, zahvaljujući svojim staklenim zidovima, tokom čitavog dana uživa u sunčevoj svetlosti. Unutrašnjost sobe naglašena je upotrebom žutog kamenog zida i drvenog plafona, a kako bi se ova udobna atmosfera dodatno naglasila - boja tkanine inspirisana je prirodom.

U centru kuće nalazi se prekrasno stepenište kao i unutrašnje dvorište dvostruke visine za čiju dekoraciju je takođe korišćen žuti kamen. Svaki drugi prostor ili aktivnost domaćina počinje i završava se oko ovog stepeništa čiji se zidovi sužavaju na isti način kao i otvori odnosno fasada kuće. Drugi sprat kuće rezervisan je za ostatak spavaćih soba i predstavlja nešto mirniji i svedeniji deo domaćinstva.

Valja pomenuti još i to da je paleta boja uglavnom inspirisana prirodom, pa tako u kući preovlađuju sve moguće nijanse zelene kao i zemljano smeđi tonovi, što važi čak i za slike na zidovima. Sve u svemu, ova raskošna kuća uređena je tako da svi njeni prostori efikasno nadopunjuju redovne aktivnosti stanara, dok su istovremeno blisko povezani i usklađeni sa prirodnim ciklusom kako bi pomogli u održavanju zdravog načina života.

Izvor: archello

Povezane teme