Živopisan mali stan sa persijskim uticajem

Kada se pomešaju uticaji dve kulture, dobije se vrlo inspirativno zdanje.

Naša današnja tema je moderan mikro stan, kojim se protežu uticaji različitih naroda. Franceska Perani je dobila zaduženje za dizajnira stan u dolini Seriana u Bergamu, za italijansko-persijski par. Prvobitno ovaj dom je bio delo arhitekte po imenu Armen Manoukian, dok je renoviranje povereno kreativnoj Franceski.

Originalni eksterijer je zadržan, dok su dodati novi slojevi koji su napravili hlad i povećali privatnost sa prednje strane kuće. Istovremeno, stvorena je i trougaona bašta koja dodaje dozu prijatnosti samom zadnju. Novi sloj je napravljen od perforiranog metala koji je postavljen u presavijenom obrascu, što doprinosi vizuelanom utisku sa južne strane fasade.

Budući da je kuća izduženog oblika, enterijer je morao da bude prilagođen i fleksibilan, kako bi se prilagodio različitim funkcijama i potrebama ukućana. Klupe uz prozor služe kao dodatni prostor za sedenje u kući, dok duboka ugrađena klupa na suprotnoj strani postaje platforma za dušeke kada je vreme za odlazak na spavanje. 

Kupatilo je izgrađeno i opisano upečatljivom plavom bojom, i stvara svojim postojanjem dinamični prikaz dok stoji na suprotnom kraju kuće. 

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme