Zelena stambena oaza u centru Stokholma

Jedna od najvećih prednosti, koju imaju porodice koje odluče da se presele iz gradskog centra u predgrađe, je ta što im je zelenilo konstantno u vidokrugu - prelepi parkovi, terase u sklopu stanova, stolovi za piknik i razne društvene aktivnosti, odmah ispred ulaznih vrata kuća i zgrada.

Ali, za sve one koji nisu fanovi mešavine savremenog, urbanog i prirodnog načina života u predgrađima, ili sve one koji vole užurbani i skučeni gradski ambijent, postoji alternativa kojom mogu da unesu svu lepotu opuštenijeg i zdravijeg životnog stila u svoj prostor. Stambene zgrade sa terasama, kao što je ova u vlasništvu Bjarke Ingels Group, smešta mnogo životnih jedinica u relativno mali prostor, a da pritom ne žrtvuje svoj eksterijer.

79 & Park je kompleks sa 140 stambenih jedinica, planiran za švedsku prestonicu i nalazi se naspram Royal National City Park, zelene oaze usred Stokholma. Zgrada predstavlja gomilu neregularno postavljenih kocki oko centralne praznine. Drugim rečima, ovo je nama dobro poznat blokovski sistem izgradnje, sa komercijalnim prostorima otvorenim prema javnim lokacijama na prizemnom nivou.

Ovakav raspored ne samo što omogućava svim i svakoj jedinici ponaosob, predivan pogled na komšiluk i okruženje, već i osigurava prirodnu ventilaciju, dnevnu svetlost i socijalnu interakciju među stanovnicima ovog solitera. I dok prizemlje bruji od aktivnosti, čineći da se ovaj kompleks oseća kao živi deo grada, spokojni krovni prostori nude polu privatan ambijent za odmor i relaksaciju.

Ove stepenaste terase su obogaćene travom, drvećem i ostalim zelenilom, koje se smenjuje sa platforme na platformu. Neke od njih su oivičene privatnom živom ogradom, koja ulepšava i oplemenjuje njihove metalne i betonske ograde. Severozapadna ugaona jedinica, koja bi inače tipično bila odsečena od pogleda na park, je izgrađena prema nebu, kako bi se time osiguralo da svaki njen stan dobije pravedan deo umirujuće lepote. Zahvaljujući staklenoj i keder fasadi koju poseduje, ceo kompleks ima prirodan, ali opet moderan izgled.

N.Đ.

Povezane teme