Zelena fasada od eloksiranog aluminijuma kao simbol malog porodičnog doma

Više slika

Više slika

Iako se ne može pohvaliti velikom kvadraturom, ova porodična kuća se definitivno ističe svojom neverovatno živopisnom zelenom bojom.

Tradicija u ruralnijim delovima Švajcarske je bila da mlađe generacije grade mali stan za roditelje pored glavne farme. Ovaj projekat odlučio se za obrnuti koncept pa je kuća za malu porodicu podignuta u okviru većeg roditeljskog imanja. Ono što je svakako čini originalnom i upadljivom jeste njena zelena fasada koja se savršeno stapa sa prirodnim okruženjem. 

Relativno ograničena parcela i skroman koncept koji se svodi na dnevni smeštaj, spavaće sobe i kancelarijski prostor, omogućili su stvaranje kompaktne kuće na kvadratnoj površini koja ipak nudi izražajne zapremine kroz oblik svog krova i ugradnju nadstrešnice na južnoj fasadi. Ovaj zaštićeni prostor odgovara brojnim ciljevima: to je trem sa ulaznim vratima koji se udvostručuje kao prilaz za automobile, i deluje kao natkrivena letnja terasa na koju se može pričvrstiti crna cerada za zaštitu od jakog vetra.

Takozvani dnevni smeštaj zauzima prizemlje i mogao bi se opisati kao mesto gde se obavlja veći deo dnevnih aktivnosti - priprema hrane, uživanje u obrocima i opuštanje sa porodicom i prijateljima. Ova oblast je prilično jednostavno definisana a čine je kuhinja i trpezarija koje su u kontaktu sa baštom preko zastakljenog ugla, dok je dnevni boravak definisan podignutim plafonom.

Drugi deo doma, odnosno noćni smeštaj je na spratu iznad. Visoki prozor u spavaćoj sobi pruža neverovatan pogled na okolne planine, ispunjava prostor svetlošću i pomaže da sve izgleda prozračnije i prostranije. Zanimljivo je da se u ovom delu doma nalazi i klizna pregrada koja omogućava da se kancelarijski prostor laganim pokretom pretvori u dodatnu sobu za goste.

Da bi kuća dobila oblik svojevrsne baštenske kolibe uokvirena je drvenom konstrukcijom na betonskoj ploči. Njena fasada se sastoji od valovite obloge od eloksiranog aluminijuma, koja je perforirana na fasadama da bi se omogućilo sakrivanje prozora servisnih prostorija. Njena pomalo drska boja odaje mladost svojih vlasnika.

Materijalnost enterijera je jednostavna i funkcionalna: belo ofarbani zidovi i crni podovi od linoleuma sa akcentima u roze i koralno crvenoj doprinose stvaranju zanimljivog doma koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Povezane teme

13.02.2024 Arhitektura

Inovativna modularna kuća: savršen sklad estetike i efikasnosti

Namenski kreirana za mladi par s dvoje dece, ova kuća predstavlja ostvarenje sna o izgradnji prvog doma, uzimajući u obzir ograničeni budžet.

11.02.2024 Arhitektura

Gaudijeve očaravajuće građevine koje definišu Barselonu

Gaudijeve zgrade su veoma prepoznatljive, pune neobičnih i neočekivanih karakteristika koje se ne viđaju na drugim građevinama, a ni u drugim gradovima sveta.

09.02.2024 Arhitektura

Seizmički otporna kuća: spoj elegancije i održivosti inspirisan potokom

Arhitekte su radile sa klijentom u dizajniranju doma koji će ne samo estetski stariti, već će i nastaviti da se razvija, baš kao što će se razvijati ljudi koji žive u njemu.

07.02.2024 Arhitektura

Održiva kućica u šumi: lokalni materijali, pametan dizajn i povezanost sa prirodom

Sa održivim pristupom, lokalnim materijalima i pametnim dizajnom, ova kompaktna kućica ne samo da nudi udoban prostor za boravak, već stvara autentično iskustvo povezanosti sa okol...

05.02.2024 Arhitektura

Udobna seoska kuća koja prepoznaje lepotu okolnog pejzaža

Suočavajući se s izazovom da transformišu prvobitni tlocrt kuće, arhitekte su smelo kročile u oblast dizajna, i stvorile prostore koji ne samo da su funkcionalni, već i očaravajuće...

03.02.2024 Arhitektura

Lepe i izdržljive: ovo su najzanimljivije zgrade napravljene od polikarbonata

Građevinski sektor koristi polikarbonat u brojnim primenama, posebno za ravno ili zakrivljeno zastakljivanje, krovne ploče i zvučnu izolaciju.

01.02.2024 Arhitektura

Elegantna umetnost stanovanja sa savršenim pogledom na obližnje jezero

Ovaj projekt ne samo da predstavlja arhitektonski poduhvat već i primer odgovorne gradnje, istražujući sklad između modernog života i očuvanja prirode.

30.01.2024 Arhitektura

Dinamična igra talasa oblikuje dizajn impresivnog umetničkog centra

Talasasti dizajn umetničkog centra Nanhai usklađuje i kopno i more sa svojim plutajućim nadstrešnicom i lokacijom na obali.

28.01.2024 Arhitektura

Simbolika ljiljana duboko utemeljena u dizajnu moderne kuće koja poštuje tradiciju

Okružena bogatim jezerima ukrašenim ljiljanima, ova neverovatna kuća postaje pravo utočište, ili bolje reći pažljivo oblikovana oaza spokoja, koja pruža odmor svojim stanarima nako...

26.01.2024 Arhitektura

Savršena harmonija prirode i životnog prostora u kućici od 58 m2

Novi pristup životnom prostoru nije samo težnja ka efikasnosti, već prava revolucija u načinu kako doživljavamo udobnost i funkcionalnost.

24.01.2024 Arhitektura

Arhitektonsko remek-delo vešto spaja eleganciju i prirodnu harmoniju

Sa luksuznim materijalima poput mermera i meksičkog hrasta, ova kuća se otvara prema bujnoj bašti, stvarajući savršenu ravnotežu između moderne elegancije i prirodne lepote.