Zavirite u zanimljivu dvospratnu kuću od cigle u Indiji

Smeštena u gradiću Shahbad na severu Indije, ova moderna dvospratna rezidencija kao da je stvorena s namerom da veliča ciglu na svakom koraku...

Na prvi pogled krajnje jednostavna dvospratna struktura – u prizemlju se nalazi ulaz, odnosno hodnik zajedno sa klasičnom dnevnom sobom koja predstavlja neku vrstu porodičnog salona. Tu su još i glavna spavaća soba sa kupatilom, kao i još jedna manja spavaća soba, prostrana kuhinja i spoljašnja trpezarija. Prvi sprat čine još i dve spavaće sobe i prostori predviđeni za kućni bioskop sa balkonima, dok su sobe za osoblje rezervisane za drugi sprat i uživaju u posebnom pristupu.

Kuća je okrenuta prema južnoj strani što joj, s jedne strane, omogućava da uživa u toplini tokom leta, ali je dodatno održava toplom i tokom zime. Koncept dvorišta je ovde od presudnog značaja jer ne samo da učestvuje u obezbeđivanju svetlosti i ventilacije, već održava i kontinuitet okruženja kako bi se maksimizirale prednosti lokacije.

Plan ima dve otvorene površine koje su postavljene u centralnom delu kuće odakle se dalje pomeraju ka prednjim i zadnjim ivicama kuće ostavljajući na taj način jedan deo dvorišta uvek otvorenim. Ovo omogućava potrebnu količinu sunčeve svetlosti i ventilacije, a istovremeno smanjuje i svakodnevne napore za održavanjem dvorišta. Istovremeno je i enterijer zaštićen od nepredviđenih i teških vremenskih uslova, što je svakako dodatna pogodnost u celoj priči.

Otvorena fasada od cigle je sa jedne strane konzolno postavljena i izrađena tako da odražava kontrastnu prirodu materijala ne samo po pitanju stila već i same teksture. S druge strane, enterijer isto tako oslikava bogat kontrast u podnim materijalima kako bi naglasio promene unutar funkcionalnog prostora. Zato se slobodno može reći da ukupna forma ovog doma ide od modernog ka postmodernom sa ravnim linijama, konzolnim i linearnim blokovima, a da pritom u svojoj osnovi ipak ostaje ukorenjena zahvaljujući tradicionalnom načinu planiranja.

Izvor: archdaily

Povezane teme