Zavirite u zagonetan elegantan dom ispunjen prirodnim materijalima

Ova zagonetna ali nadasve zanimljiva kuća se nalazi u urbanom delu Salcburga, a posebna je po tome što njenu strukturu čine kamen, beton i lim...

Nesvakidašnju sivu zgradu definišu tri ključna elementa: fasade od prirodnog kamena, horizontalna ravan od izloženog betona i tri piramidalna limena dela. Zatvorena i zagonetna kuća otvara se prema unutrašnjoj bašti i prostorima dvostruke visine ispod spuštenih piramida.

Posetilac otkriva prostorne kvalitete postepeno, i to krećući se sa ulaza do poluotvorene terase, gde se sunčeva svetlost filtrira kroz svetlarnike koji su postavljeni na sve tri strane palube. Na ovaj način dobija se konstantna igra svetlosti i tame u prostorima dvostruke visine.

Inače, ovaj spoljni deo imanja je zaštićen od direktne sunčeve svetlosti velikom nadstrešnicom tako da izgleda kao produžetak unutrašnjosti. Zahvaljujući velikim kliznim vratima, ovaj deo doma u posebnim trenucima može poslužiti i kao idealan prostor za osamljivanje i uživanje u okolnoj prirodi, kao i bazenu izrađenom od prirodnog poliranog betona.

Što se unutrašnjosti tiče, ona je ispunjena neutralnim bojama, teksturama i prirodnim materijalima kao što su drvo oraha u kombinaciji sa somotom. Ovakav zanimljiv spoj je postao sinonim za stvaranje morne i opuštene atmosfere koja kao da je u potpunoj suprotnosti sa krutom spoljašnjom ljušturom.

Jednostavno rečeno, ovaj dom zaista podseća na stil kuća iz sredine prošlog vekagde je diskretna arhitektura uvek bila prioritet, ali definitivno u svoj dizajn unosi i dozu modernog i nesvakidašnjeg, zbog čega verujemo da predstavlja idealno mesto za život.

photo: haro-architects

Povezane teme