Zavirite u porodičnu kuću koja spaja tri različite generacije

Ne samo da je u pitanju kuća koja uživa u tropskom raju, već je ovo ujedno i dom koji pokazuje da više različitih generacija sasvim udobno može živeti pod istim krovom...

Kultura življenja više generacija u istoj kući stvorila je mnogo različitih životnih stilova i pretrpela prilična prilagođavanja svih članova porodice, posebno u velikim gradovima. To je slučaj i sa ovom zanimljivom kućom koja je stvorena da postane mesto za život velike porodice od 3 generacije, uključujući bake i deke, roditelje i decu.

Pored stvaranja prostora za svakodnevno porodično druženje i obavljanje zajedničkih aktivnosti, od starta je bilo jasno da se projekat mora osloniti na razliku u godinama, različite navike svakog člana porodice kao i na privatnost koja je neophodna svakom od njih.

Arhitektonskim jezikom rečeno, prednost dužine osnovnog imanja omogućila je organizovanje dva paralelna životna prostora u okviru iste zgrade, tako da je jedan deo zauzela porodica srednjih godina, dok je drugi pripao mlađim članovima.

Mesto za život i odmor bake i deke premešteno je nazad u porodičnu kuću, iza velike bašte gde ima dovoljno prostora za spavaću sobu, kuhinju i mali trpezarijski sto. Dnevni boravak i bašta se nalaze na ulazu u prizemlje, gde se nalazi i zajednički prostor za sastanke članova porodice i svakodnevnu interakciju.

Sve privatne aktivnosti mlađe porodice premeštene su na gornje spratove, povezane spoljnim stepeništem, stvarajući osećaj ulaska u drugi dom. Čak i u ovom drugom prostoru, svaki član ima svoj zaseban prostor koji može koristiti u skladu sa svojim interesovanjima. Ugao bašte povezan je sa susednim dvorištem, dajući kući više spoljašnjeg prostora, što mnoge gradske kuće traže.

Na kraju dodajmo i to da je zahvaljujući pametnoj organizaciji prostora kuća podeljena razumno, tako da se njeni domaćini mogu povezati, uživati u zajedničkim aktivnostima i osamiti po potrebi. Privatni prostor svakog člana je dizajniran u skladu sa željenim stilom, dok su svetlost, dobra ventilacija i gomila biljnog sveta zajednički elementi koji spajaju sve zone kuće.

photo: Quang Tran

Povezane teme