Zavirite u mudro planiran prostor kuće koja je doživela moderan preobražaj

Upoznajte kuću iz sredine prošlog veka kojoj je bilo potrebno ažuriranje i preuređivanje kako bi u potpunosti odgovorila zahtevima moderne porodice.

Nekada skroman i svetao dom sa prozorima od poda do plafona koji su omogućavali simpatičan pogled na okolinu, trebalo je prilagoditi potrebama rastuće porodice koja je želela da maksimalno iskoristi potencijal novog okruženja.

Iako je dom imao dobru osnovu, pokazivao je znakove lošeg održavanja, korišćenje neefikasnih i zastarelih sistema, kao i niz nedostataka u rasporedu prostorija. Primera radi, na glavnom nivou nije bilo odgovarajućeg ulaza, a glavni apartman je delovao skučeno sa izuzetno malim prostorom u ormanu. Na donjem nivou, prostorije su odavale krajnje istrošen look, dok je jedini originalni komad u domu bio kamin – doduše loše postavljen unutar dnevne sobe tako da je dodatno zatvarao ionako malu kuhinju.

Dizajnersko rešenje studija Shedbuilt bilo je uklanjanje originalnog kamina kako bi se oslobodila kuhinja i stvorila scena za društvenu interakciju između prostora. Umesto dimnjaka, veliko poluostrvo postavljeno između građevinske konstrukcije, formiralo je novo ognjište, učvršćujući dnevne i trpezarijske prostore u otvorenom fleksibilnom planu. Izgrađen je i dodatan prostor u obliku slova L koji ne samo da ide paralelno sa dnevnim boravkom i trpezarijom već i produžava glavni nivo ulaskom u spoljnu sobu. Preko ovog poluostrva postavljen je svetlosni krov, što je omogućilo ulazak prirodnog svetla u kuću.

Da bi se proširio glavni apartman, dodat je mali deo na oba nivoa sve do kraja krova, što je ne samo dodalo volumen glavnoj spavaćoj sobi i kupatilu, već je omogućilo i stvaranje kancelarijskog prostora na donjem nivou. Srušeni su zidovi koji su skrivali centralno stepenište, a na vrh istog postavljen je još jedan krovni prozor koji ne samo da propušta svetlost, već i dopušta toplom vazduhu da izlazi iz kuće, te na taj način pasivno hladi ceo prostor. Vertikalni paravan od drveta je još jedan funkcionalan estetski element koji istovremeno služi kao zaštitna ograda i filter svetlosti.

Donji nivo kuće pretvoren je u višenamenski deo za zabavu i okupljanje gostiju, dok se podrum sastoji iz dve spavaće sobe sa zajedničkim kupatilom i jedne porodične sobe koja je u direktnoj vezi sa velikom obnovljenom terasom. Na taj način je u potpunosti obnovljen odnos između gornjeg i donjeg sprata, a da je pritom zadržan originalni karakter kuće. Arhitektonski tim je to postigao mešajući staro i novo gotovo neprimetno i primenjujući minimalni pritisak na originalnu strukturu.

Rezultat njihovog rada jeste moderan dom koji odaje počast svojoj bogatoj istoriji, ali je istovremeno i spreman za jednu sasvim novu eru porodičnog života.

 

Povezane teme