Zavirite u kuću koja je u potpunosti spremna za zimu

U pitanju je dom koji se nalazi na vrhu takozvane “bele planine” u Norveškoj, i koji na savršen način kombinuje drvo sa okolnim, snežnim pejzažom...

Ova uska koliba od 26 metara dužine savršeno uokviruje pogled na okolne planinske vrhove i horizont dalje prema jugu i zapadu. Koristeći tradicionalne metode gradnje, cela kuća je izgrađena od lokalne borove šume, i moramo priznati da je upravo to čini savršenim mestom za zimski odmor.

Spoljašnjost, zidovi i krov su umotani u neobrađeno drvo koje će vremenom posiveti, dok je cela unutrašnjost umotana u beli nauljeni bor - održavajući prostore svetlim u dugim i mračnim zimskim satima. Kako se radi o specifičnoj lokaciji koja ne ostavlja baš mnogo prostora za prodor prirodne sunčeve svetlosti tokom dana, tako su i dizajneri morali da pribegnu izvesnim trikovima.

Iako svaka glavna prostorija u kabini ima pogled na jugozapad, prateći sunce, spavaće sobe i kupatila su diskretni, sa ostavom u zidovima, kako bi se ostavilo više prostora za otvorenu kuhinju, trpezariju i porodičnu sobu.

Prateći topografiju parcele, glavni stambeni prostori i kupatilo su spušteni na teren, sa zasvođenim plafonima, stvarajući prostranu atmosferu koja povezuje prirodu sa toplim enterijerom kroz veće staklene otvore.

Izvor: architizer

Povezane teme