Zavirite u jednostavan dom koji se svakodnevno takmiči sa prirodom

Ova zanimljiva građevina ne pokušava da se takmiči sa okolnom prirodom – ona zapravo želi da je uokviri na najbolji mogući način!

Elegantna ali ipak prilično jednostavna struktura odiše mirom i spokojem. Na trenutak se čini da se unutrašnjost ovog britanskog doma izlazi napolje, a na trenutak – kao da je priroda ušetala u prostor. Svi oblici i materijali u enterijeru nose određeni mir i jednostavnost, dok svaka soba nudi drugačiji pogled na spoljašnjost.

Dizajn kuće je transparentan, u pravom smislu te reči. Sa delikatnom i minimiziranom čeličnom konstrukcijom, drvenim okvirima prozora i vertikalnom oblogom od lokalnog ariša koja korespondira sa postojećim strukturama na lokaciji, postoji harmoničan spoj starih i novih zgrada. Spoljašnji deo prozora i krov od sivog metala čine čelik suptilnijim i diskretnijim tako da drveni karakter kuće postaje dominantan izraz.

Unutrašnji raspored kuće je plan otvorenog prostora sa dugim pogledom, podeljen na različite funkcionalne zone samostojećim elementima. Centralno jezgro od cigle sa peći na drva deli udoban dnevni boravak od velike kuhinje i trpezarije. Kuća tako postaje svojevrstan paviljon koji se ne može zamisliti van konteksta okolnog sela, a nameštaj, kao rezultat, prati sve to.

Gde god da se nađete u kući, postoji besprekoran prelaz između njenih različitih funkcija. Gde god da izaberete da gledate, naći ćete se potpuno uronjeni u veličanstveno okruženje; arhitektonska struktura nikada ne kvari zadivljujući pogled.

Kada ste vidljivo okruženi prirodom, na neki način ste primorani da se konstantno takmičite sa njom. Iz tog razloga zidovi ove kuće nisu dobili boju kako bi pojačali inegraciju enterijera i eksterijera. Jedino u kupatilima su uvedene tamnije boje kako bi se stvorio osećaj utočišta i osećaj odvojenosti od okolnog sela, koji postaje još magičniji i slikovitiji kada se posmatra kroz pažljivo postavljene prozore.

izvor: normcph

Povezane teme