Zavirite u drvenu brvnaru za koju jednostavno nema zime!

Ovo inspirativno utočište smešteno je u italijanskoj skijaškoj oblasti zvanoj Via Lattea, odakle ima prekrasan pogled na okolne planine.

Drvena brvnara se nalazi u oblasti koja je potpuno uronjena u prirodni pejzaž, smeštena samo nekoliko metara od vrha planine i dovoljno daleko od gradske buke. A istorija ove kućice je gotovo isto toliko zanimljiva koliko i njena lokacija. Naime, 2014. godine zgradu je kupilo je preduzeće sa namerom da napravi objekat za smeštaj turista. Ova struktura je morala da ima istančane estetske karakteristike kako bi zadovoljila zahtevnu klijentelu.

Glavni izazov sa kojim su se suočile arhitekte bio je rad u teškom ekološkom kontekstu. Do utočišta, koje se nalazi na samoj ski stazi, leti se može doći zemljanim putem, a zimi samo ski liftovima. Mogućnost rada na licu mesta je stoga bila ograničena samo na letnji period, dok je zimska sezona iskorišćena za dubinsko proučavanje projekta.

Zahtev klijenta je takođe bio vrlo jasan: zgrada je morala da bude prepoznatljiva čak i sa velike udaljenosti i da privlači turiste u svim godišnjim dobima. Zato je odlučeno da se prostor organizuje na četiri nivoa: bar u prizemlju, restoran na prvom spratu, apartman na drugom spratu, kao i usluge u polusuterenu.

Projekat je nastao iz ideje da se koncept planinarskog skloništa izgrađenog debelim kamenim zidovima i malim otvorima zameni arhitekturom koja može u potpunosti da uživa u veličanstvenom okolnom pejzažu, ali i da skladišti svoju energiju zahvaljujući velikim prozorima.

Za izgradnju brvnare korišćena je polupodzemna osnovna konstrukcija od armiranog betona i konstrukcija na spratovima od višeslojnih drvenih panela, zajedno sa čelikom i armiranim betonom.

Utočište ima jedan apartman koji gostima nudi privilegiju da uživaju u planinskim grebenima, i to u potpunoj tišini i miru. Stakleni i drveni profili se smenjuju u okruženju jedine dostupne prostorije sa privatnim pristupom terasi okrenutoj prema jugozapadu.

Velike prozirne površine omogućavaju neprekidan dijalog sa pejzažom i svetlošću i predstavljaju jedinstveno iskustvo za sve one koji bar na kratko žele da pobegnu od gradske buke i vreve.

izvor: ab2er

Povezane teme