Zanimljiva zelena fasada na jednoj vijetnamskoj fabrici

G8A Architecture studio je udružio snage sa Rollimarchini Architekten studiom pri radu na fasadi jedne fabrike u Vijetnamu.

Ona nosi naziv “Jakob” i specijalizovani je proizvođač čeličnih užadi. Smešten na oko 50 km od vijetnamskog grada Ho Chi Minh fabrički kompleks zahvata oko 30.000 m2 i pružio je priliku kreativnim timovima da predlože visoko inovativan i specifičan proizvodni prostor. Cilj ovog projekta je da dizajn postane referenca za tropsku održivu arhitekturu.

Pri dizajnu farbike oba tima su primenila svoju vrednost održivosti, kako ekološku tako i socijalnu, na sve faze procesa dizajniranja. Rezultat je ekološki prihvatljiva alternativa tipično horizontalno raspoređenim proizvodnim zgradama. Farbika Jakob nudi inovativnu strategiju a robusan dizajn izbegava nepotrebno korišćenje tla za sadnju biljaka, kada je to moguće udraditi – u vazduhu.

Finalni izgled zgrade primetno je drugačiji od svega do sada viđenog, a odlikuje se zelenom fasadom koja na sebe preuzima važne funkcije poput sakupljanja i upotrebe kišnice i pravljenja hladovine tokom vrelih dana. Pozivajući se na tradicionalnu tropsku arhitekturu regiona, dizajn je razvijen sa poroznom fasadom zamišljenom u obliku bujne plantaže biljaka. Kompletna struktura oslanja se na dvoslojnu mrežu kanapa koji se protežu od zemlje do krova.

Horizontalno zasađene biljke ne samo da filtriraju kišu i Sunčeve zrake, već doprinose i snižavanju atmosferske temperature isparavanjem, delujući kao prečišćivači vazduha, i vezivna sredstva za čestice prašine.

Ž.J.

Izvor: Designboom

Povezane teme