Zaha Hadid i Patrik Šumaher dizajnirali paviljon za ručavanje

Arhitekte Zaha Hadid i Patrik Šumaher su dizajnirali paviljon za ručavanje u obliku biserne školjke, koji je premijerno predstavljen na Nedelji dizajna u Majamiju 2015.godine.

Ovaj dizajnerski dvojac je koristio računarski dizajn, kako bi stvorio ovo moderno remek delo, koje je konstruisano od čelične površine obrađene i oblikovane laserskom tehnologijom i okvirnom sekcijom od aluminijuma i drvenim petljama. Definisan digitalnim procesima, paviljon je bio kreiran na takav način da su njegove komponente pojedinačno zakrivljene, a izgleda kao da je napravljen iz jednog komada, i poseduje ovalni krov koji se naginje ka dole, preko svojih korisnika kao kapa pečurke. Skelet strukture visoke 3.2m, sadrži isečene sekcije neregularnog oblika, koje formiraju obrazac preko celog krova i nosećih čeličnih greda. Ovaj obrazac je ponovljen na podnoj površini koja se prostire na 20m2, a sve praznine su popunjene drvenim daskama.

Sastoji se od niza strukturnih zakrivljenja koja se spajaju u kičmi konstrukcije i nastavljaju da se šire preko krova. Obrazac paviljona je vođen različitim strukturnim uslovima opterećenja. Kroz analizu geometrije pod teretom, struktura ove građevine i koža su digitalno optimizovane kako bi se odstranili svi nepotrebni materijali, što je rezultiralo najlakšim mogućim rešenjem dizajna, koji prati organska strukturalna logika koja ponovo stvara mnoge principe koji se mogu naći u prirodi. Građevina sadrži u sebi okrugli drveni sto za ručavanje, koji dolazi sa tri zakrivljene klupe, na kojima može komotno da sedi deset ljudi. Komad je naručio arhitekta Robi Antonio, za svoj sadašnji projekat pod nazivom Revolucija, i poziva sve internacionalne arhitekte i dizajnere da stvore svoje lične prefrabrikovane životne prostore.

N.Đ.

Povezane teme