Zadivljujuća kuća u sred Los Anđelesa inspirisana poznatim muzejem

Smeštena na obroncima Holivuda, modernistički uređena rustična kuća, nastala je po ugledu na čuveni Kahn Kimbel muzej umetnosti.

Vrhunska athitektura na delu, dala je ovom zdanju jedinstven izgled i stavila ga u centar pažnje javnosti. Neponovljivi modernistički arhitekta, Louis Kahn, znao je sa sobom da nosi malu svesku koju je popunjavao frazama poput "svetlost i tišina", ili "večnost duha". Kada se ove fraze naglas pročitaju i kada se pogleda u njegov dizajnerski rad, primećuje je izvesna mirnoća i spokojstvo. Njegov uticaj dotakao je mnoge athitekte i to se vidi u njihovom radu. Među njima je i Standard Architecture studio sa sedište u Los Anđelesu. Inspirisan Kahnovim legenradnim dizajnom muzeja umetnosti, oni su projektovali kuću na neverovatnoj lokaciji koju krasi vrhunski izgled.

Ova porodična kuća sagrađena je po šemi tri paralelna stuba sa stepenicama među njima. Svaka od građevina sadrži različitu vrstu životnog prostora. Sva tri dela kuće su otvorena ka eksterijeru i gledaju na predivnu panoramu grada. Kao i mnoga od drugih Kahnovih dela, i ova kuća jača vezu između sagrađenog zdanja i prirodne okoline.

Materijal korišćen za spoljne radove je vrlo jednostavan i zadržan je na minimumu. Beli malter i metalni krov čine njegovu suštinu. Budući da je kuća građena uz sam bok brda, maksimalno je iskorišćen prostor oko nje. Kuća se proteže u visinu, a prostor u njoj je više zbijen nego što je uobičajeno. Dvorište poseduje intimniju notu, a spektakularan bazen na otvorenom je šlag na torti. Prednja vrata su uokvirena betonom i sa obe strane su stabla masline, koja prethode drami unutrašnje visine prostora.

Što se enterijera tiče, arhitekte su odabrale prirodne i tople završene obrade u celom prostoru. Centralni dvoetažni volumen obložen je hrastovom pločom koji daje kontrast belini spoljašnjosti, a sivi finiši poput dasaka od betona i kamena, unose savršen balans.

Ž.J.

Izvor: Architecturaldigest

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Arhitektura

Povezane teme