Volumeni kuće Casa Mague obloženi drvetom čine je neprimetnom među drvećem

Arhitektonski studio MCXA je realizovao svoju zamisao po pitanju projekta vrlo neobične kuće u Meksiku, u Malinalcu koja nosi naziv Casa Mague. Dizajn ove kuće pažljivo uzima u obzir prirodu i pre-hispansku istoriju samog mesta. Lokacija koju su klijenti odabrali zbog njene jedinstvene mikroklime i velikih stabala, graniči se sa – cerro de los idolos – brdom idola, gde su Asteci ostavili svoj trag.

Kada je prvi put započeo proces dizajniranja ove kuće, tim je razmotrio sledeća pitanja: kako stvoriti konstrukciju sa savremenim jezikom u pre-hispanskom kontekstu, koji uspeva da se stopi sa prirodom i kulturnim okruženjem, poštujući 100 % postojeću vegetaciju? Kako razviti fleksibilan i bezvremenski dom? Kako razviti konstrukciju koja oponaša prirodu?

Odgovor su pronašli posmatrajući drveće, shvativiši da im svaki deo drveta nešto važno poručuje, i koren i deblo i krošnja. Baš kao i ova tri dela i oni su projekat podelili na tri nivoa; prvi koji ima odraz ogledala i odražava tlo dajući arhitekturi lebdeći izgled, zatim životni prostor pri čemu se sve svodi na isti nivo, i konačno spoljašnji deo koji je zapravo formiran od strane krošnji okolnog drveća.

Pri izgradnji ove kuće strogo se vodilo računa o tome da se postojeće drveće ne ošteti, što je dovelo do toga da tlocrt kuće zapravo vijuga oko drveća. Izgrađena u svom prizemnom obliku kuća se sastoji od niza fleksibilnih zapremina koje su podeljene otvorenim prostorima. U tu priču su uključene i brojne terase, kao i veliko dvorište. Zahvaljujući ovakvom konceptu zatvoren prostor postaje zapravo otvoren a njegovi vlasnici su svakog dana u mogućnosti da budu u bliskom kontaktu sa prirodom.

Poseban detalj ovog projekta je dnevna soba na otvorenom koja je opisana astečkom strukturom urađenom od drvenih ploča, koje nalikuju na blokove kojima su građene piramide. Pored ovog prostora tu je i đakuzi, kao i kamin od kamena koji je tradicionalno sredstvo za upotrebu u meksičkoj kuhinji.

Ž.J.

Izvor: Designboom

Foto: Diego Padilla Magallanes

Povezane teme