Vila u obliku trougla postala zaštitni znak nepristupačnog terena

Najnoviji dragulj japanske arhitekture je kuća u obliku trougla smeštena na rubu litice, koja pritom uživa u fantastičnom pogledu na more...

A to je upravo i bio glavni zahtev domaćina – stvaranje doma sa “pogledom na more iz dnevne sobe”. Sledeći uputstva i želje vlasnika, arhitekte su se odlučile za ovaj originalan oblik zgrade dizajniran tako da se savršeno uklopi u nepristupačan teren. Tako se strmi, kosi i asimetričan krov podudara sa strmom padinom reke koja teče u blizini lokacije, dok gornji nivo kuće sadrži veliki dnevni boravak i terasu (takođe trouglastog oblika) koji su podignuti tako da stvore vidikovac za savršen pogled na obližnju šumu i more.

Drvena rešetkasta konstrukcija podržava geometrijsku formu krova koja se proteže od čeličnih stubova na betonskoj podlozi, a nadstrešnica gornjeg nivoa stvara pokriveni spoljni prostor za sedenje koji karakterišu drveni podovi i kameni zidovi. Krov je sa unutrašnje strane ostao izložen, a zahvaljujući kombinaciji sa tamnim drvenim daskama stvoren je dramatičan izgled plafona koji (zajedno sa trouglastim prozorima) predstavlja najegzotičniji kutak prostora.

photo: dezeen

Uz ovaj, slobodno možemo reći najupečatljiviji deo doma nalazi se uska kuhinja, dok se ispod manje spavaće sobe nalazi dugačka i tanka betonska podloga koja podržava dom. U zid životnog prostora ugrađeni su elementi i radne površine kuhinje, nasuprot velikog trouglastog šanka i trpezarije koja se dalje proteže u salon. Dva stepenika vode do spoljne terase u čijoj neposrednoj blizini se nalazi zastakljena kupaonica koja je osmišljena tako da daje osećaj kupanja u šumi. Ispod ovog nivoa nalazi se privatnija i zatvorenija spavaća soba koja takođe ima direktan pristup na natkrivenu prizemnu terasu.

Kao što i sami možete videti, ova kuća je projektovana tako da nimalo ne zahteva modifikaciju samog zemljišta, a ujedno i ne dodiruje granice šume. Ona se jednostavno samo lagano uklapa u okolno okruženje i savršeno ga prati.

Izvor: dezeen

Povezane teme