Vila koja u stopu prati prirodu & svoje nimalo pristupačno okruženje

U pitanju je vila izgrađena na vrhu kamenog masiva koji je i pomogao da se definiše njen specifičan tlocrt ali i stvori ništa manje impresivan raspored prostorija...

Kuće izgrađene u skladu sa okolnim pejzažima slobodno možemo nazvati utočištima elementarne arhitekture. I nije važno da li se raspored kuće graniči sa gustom borovom šumom ili je, kao u ovom slučaju, u pitanju kamena ivica priobalne planine, izazov puštanja prirode da odluči o strukturi građevine je uvek vredan truda.

Odluka je ovog puta bila jasna pa je izgrađena rezidencija u potpunosti usklađena sa stenovitim masivom na kome stoji. Tim dizajnera koji je radio na ovom projektu od starta je znao da promena postojećeg pejzaža nije opcija, pa su umesto toga odlučili da ožive stenu na kojoj se nalazi dom, i krenu u svojevrsnu arhitektonsku šetnju – sve u skladu i kontinuitetu sa prirodom gde se različiti univerzumi susreću i ukrštaju.

Raspoređena oko centralnog dvorišta, ova kuća se zapravo deli na dve razlilčite ose, i to jednu koja gleda direktno prema moru, i drugu koja gleda prema planinskom masivu. Dve platforme predstavljaju dve tačke na kojima se ove dve ose spajaju i na taj način daju presek glavnih životnih prostora kuće. Ugrađene su i spoljašnje rampe za šetanje koje čine gotovo beskrajni put kroz čitav dom, povezujući istovremeno dnevni boravak (na istočnoj fasadi) sa najnižom tačkom kuće.

Prostorije na otvorenom, kombinacija brojnih zanatskih i keramičkih radova, kao i jednolična spoljna obloga kuće napravljena od granita i drobljenog kamena lave – sve su to delići jedne krajnje originalne planinske priče koja već na prvi pogled ostavlja bez daha.

Izvor: yankodesign

Povezane teme