Viktorijanska kuća u Londonu sa nastavkom od ugljenisanog drveta

Asimetričan oblik kuće sa ugljenisanim produžetkom u zadnjem delu, deluje vrlo smelo i naglašava moderan arhitektonski pristup.

Vodimo vas danas u južni London, gde je Rider Stirland Architects studio preuredio viktorijansku kuću, dodavši joj mali nastavak obložen crnim drvetom i londonskim ciglama. Prigodno nazvan Charred House (ugljenisana kuća) prijekat je izveden za petočlanu porodicu kako bi njihov dom postao što prostraniji, efikasniji i kako bi imali lepši pogled na svoj vrt.

Kako bi ova zamisao bila sprovedena u delo studio je zamenio postojeći neefikasan dodatak, novim produžetkom od 9m2, stvarajući prostor otvorenog plana koji uključuje kuhinju, trpezariju i dnevni boravak. Produžetak se poput krila širi sa obe strane, zadržavajući svoje minimalane dimenzije kako bi spoljni prostor bio upotrebljiv budući da se porodični vrt nalazi do njega.

Ugljenisano drvo ariša iskorišćeno je kao primarni materijal za oblaganje, sa namerom da se produžetak dodatno razlikuje od postojeće kuće. Delovi koji uključuju londonsku ciglu poslužili su kako bi se lakše povezao sa ostatkom kuće i prikazima drugih kuća u ulici. Da bi dobili "dašak ličnosti" drvo i cigla su dopunjeni pločama od aluminijuma presvučenim prahom i nerđajućim čelikom u boji zlata.

Rekonfigurisano prizemlje postalo je samo srce doma u kom sada postoji znatno više prostora za celu porodicu. Na pravom spratu, deo nastavka čini novu porodičnu radnu prostoriju koja sadrži dva stola, prostor sa policama i velike prozorske okvire. Izbor materijala u unutrašnjosti biran je sa namerom da kuća deluje prostrano i funkcionalno. Parket i stolarija od šperploče po meri, čine suštinu novog produžetka.

Tamno crni kuhinjski ormarići stvaraju jedinstven kontrast u prostoru zajedno sa visokim crnim barskim stolicama. Belina kuhinjskog ostrva na sredini kuhinje, daje prefinjenu i elegantni notu prostoru. Kutak za sedenje objedinjuje veliku ugaonu sofu kao i sedište kraj prozora koje čini da vlasnici imaju blizak kontakt sa vrtom koji se nalazi spolja.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme