Vikendica okupana suncem i vodom sa obližnjeg jezera

Zavirite u simpatičnu brvnaru usidrenu na stenovitom mestu koje delimično zalazi u obližnje jezero.

Početni plan bio je renoviranje odnosno proširenje porodične vikendice kako bi se omogućilo da prostor postane otvoreniji i svetliji a da istovremeno dobije i prelep pogled na jezero. Blizina obale navela je arhitekte da planiraju proširenje na vrhu, a ne sa strane, kao i da dodaju zaklonjen trem u prizemlju zgrade.

Projekat je morao da omogući da staro i novo budu jasno vidljivi, a da se nijednog trenutka ne izgubi iz vida kontrast i kontinuitet – dve teme koje su se na kraju ispostavile kao najvažnije u procesu dizajna ove kuće. Kuća zapravo predstavlja susret dve epohe: originalne brvnare i savremenog dodatka. Originalna brvnara je izrađena u rustikalnom stilu, sačinjena je od kamena i balvana sa kosim krovom i širokim prelazima.

S druge strane, novi dodatak predstavlja čist i monolitan volumen sačinjen od drveta u boji koja savršeno odražava izgled originalne zgrade. Zanimljivo je pomenuti da čak i različiti prekidi u nagibu krova dodatka prate one koji se nalaze na staroj vikendici, a slično je i sa enterijerom koji odlikuju moderni elementi pomešani sa detaljima koji su karakteristični za period '60-ih godina prošlog veka.

Unutra je na svakom koraku prisutan ovaj suživot stilova i različitih perioda. Prelepi stari masivni kamin je restauriran i vidljiv sa svih strana, s obzirom da se nalazi u samom centru prostora. Novo stepenište je lagano i minimalističko, dok je stari krov potpuno uklonjen i zamenjen drvenom konstrukcijom koja je replicirala postojeći nagib. Dodatak na krovu tako sada služi i za osvetljavanje prizemlja - jutarnja svetlost ulazi unutra i filtrira se do nižeg nivoa kroz pod u prolazu od providnog stakla.

Slobodno se može reći kako je srce vikendice smešteno u prizemlju koje se, zahvaljujući pametno osmišljenom planu proširenja, sada može pohvaliti i novim zastakljenim tremom koji je opremljen sa dva krovna prozora koja su diskretno umetnuta u strukturu. Na ovaj način stvoreno je još jedno mesto za uživanje na otvorenom i prostor okupan prirodnom svelošću koja se dalje razliva na celu vodenu površinu.

photo: Raphael Thibodea

Povezane teme