Veličanstven geometrijski prikaz privatne rezidencije u Grčkoj

Geometrija sve više dobija zasluženu pažnju u pogledu gradnje i arhitekture.

Sve je više onih koji prepoznaju lepotu pravih linija i pronalaze njihovu primenu pri stvaranju javnih i privatnih objekata. Danas vam predstavljamo delo Krak Architects studija koje nosi naziv "Casa Odyssia". Reč je o rezidenciji za odmor koja se nalazi na ostrvu Krf, u Grčkoj. Smeštena na zelenoj površini na nadmorskoj visini od oko 250 metara, ova betonska građevina predstavlja istinsku savremenu odiseju.

U vidu savršenog kontrasta koji svojim prisustvom daje predelu na kom se nalazi, Casa Odyssia raste poput semena bačenog u zemlju. Svoje mesto nalazi među granama okolnog drveća, pozicionirajući se tako da njeni vlasnici imaju savršen pogled na more. Sinteza se razvija oko centralnog stuba, koji se okreće ka jugoistoku, otvarajući se prema nepreglednom horizontu. Čempresi koji se nalaze unaokolo doprinose utisku da je ovaj dom u savršenoj ravnoteži sa prirodom.

Svi elementi ovoj projekta, napravljeni su od sirovog betona i sreću se na mestu gde se masline i kamenje prepliću u velikom obimu. Beton stvara zidove, prozorske okvire, plafone i podove ove neobične arhitektonske tvorevine. Jednostavna geometrija kao i izbor materijala dodaju joj vizuelnu težinu i čine je uočljivom. Iznad svega, pri gradnji ove kuće ostavljena je opcija njenog proširenja po želji sa gotovo svih strana.

Zahvaljujući nizu velikih otvora na kući, njen enterijer postaje jedno sa okolnim pejzažem. Sva njena područja funkcionišu kao poluotvorene terase tokom letnjih meseci. Kružni deo na krovu unosi u enterijer dodatnu dozu dnevne svetlost zbog koje deluje još zanimljivije.

Ž.J.

Izvor: Designboom

Povezane teme