Valovita cigla definisala piruetsku kuću u Indiji

U centru urbanog grad u Indiji, koji nosi naziv Trivandrum, otkriveno je delo majstora indijske arhitekture.

U pitanju je skulpturalna kuća čiji zidovi od cigle kao da plešu i izvode beskonačne piruete. Kuća je načinjena od valovite cigle, a smeštena je na vrlo maloj parceli praktično "ugušena" sa sve četiri strane drugim stambenim objektima.

Radeći na ovoj specifičnoj kući dizajnerski tim je sve prostorije doma usmerio ka centralnom dvorišnom prostoru. Kuća je orijentisana duž ose istok-zapad sa neprekidnim otvorima na svakom kraju kako bi se omogućila maksimalna unakrsna ventilacija. Ova blistava i prozračna kuća nastala je pod uticajem indijskog arhitekte britanskog porekla čije je ime Laurie Baker. Slične pasivne strategije hlađenja prostora i paletu perforiranih materijala od opeke on je koristio pri svom radu.

Nova konstrukcija je zamišljena kao modifikacija njegovog jezika, ikoničnog i prepoznatljivog. Tim je koristio strategiju zidanja koju je arhitekta predstavio kao tehniku "vezivanja zamke za pacove" pri kojoj se cigle polažu rotiranom vertikalnom orijentacijom, stvarajući šupljinu unutar zida koja povećava toplotnu efikasnost, smanjujući pri tom ukupnu zapreminu korišćene cigle. Zahvaljujući posebno razvijenoj tehnici zidanja oblikovani su zidovi nalik na piruetu.

Dinamični elementi plešu s leva na desno, zaustavljajući se čini se samo da bi podupirali krovnu konstrukciju koja je prozirna. Svaki stepeničasti zid je izrađen pojedinačno kako bi najefikasnije podelio enterijer, što je dovelo do stvaranja većih obima i elementa privatnosti. Cevi skele koje su ostale iza faze gradnje promenile su svoju namenu i postale centralno stepenište. Ne odbacijući ništa, i drvene daske sa skele su složene kako bi se kreirao pod u dnevnom boravku.

Ž.J.

Izvor: Designboom

Povezane teme