Uživancija na Havajima: zavirite u tradicionalan dom ispunjen drvetom

Tradicionalan arhitektonski stil koji već na prvi pogled osvaja svojim mirom i u prvi plan stavlja eleganciju drveta...

Uostalom, reč je o Havajima, pa ne čudi što je kuća (koja bi se slobodno mogla nazvati nepreglednim prostranstvom) od poda do plafona opremljena tradicionalnim elementima. Mudro izabrana paleta boja počevši od neutralnih materijala, preko originalnog nameštaja pa sve do umetničkih dela - sve je ovde dizajnirano tako da bi se stvorilo kohezivno i mirno okruženje.

Neki prostori su vešto iskoristili svetlije materijale, dok drugi uživaju u tamnijim elementima, a sve u zavisnosti od željenog raspoloženja domaćina. Veliki akcenat stavljen je na bogate organske teksture, od upotrebe neujednačenih ručno rađenih pločica, korpi od ratana, originalnog osvetljenja, pa do raskošnih prostirki od vune i isto tako zanimljivih jastuka.

Kada je u pitanju kuhinja, četvrtasti ormarići od oraha savršeno su upareni sa kvarcnim pločama i njihovim crnim detaljima poput ručki na fiokama ili gotovo paučinastih zavesa. Podovi su prekriveni brušenim krečnjačkim pločicama koje su u kontrastu sa bogatim drvenim detaljima koje srećemo na spuštenim plafonima.

Pored kuhinje i ništa manje impresivne trpezarije sa dnevnim boravkom, važno je pomenuti i glavnu spavaću sobu koja je zadržala moderan stil ali i naglasila onaj tropski feeling zahvaljujući monohromatskoj paleti bež boje. Inače, ovaj prostrani dom u sebi krije ukupno šest spavaćih soba sa sopstvenim kupatilima, kao i četiri zasebna kupatila oko imanja.

Verovatno najlepši deo ovog imanja jeste dvorište za koje se slobodno može reći da predstavlja nastavak enterijera, s obzirom da je opremljeno modernim nameštajem koji omogućava formiranje zasebnih prostora. Tako se u jednom delu bašte nalazi kutak za sedenje i relaksaciju, u drugom je bazen, a tu je i neizostavni deo rezervisan za trpezariju na otvorenom.

photo: Mariko Reed/OTTO

Povezane teme