Rekonstrukcijom farme do savršenog prostora za stanovanje

Veliko imanje u Nemačkoj pretvoreno je u savršeni prostor za stanovanje.

Ako ništa drugo, sa ovakvim jednim projektom nema greške kada su kvadratni metri u pitanju. Možete biti sigurni da ćete dobiti ogroman prostor koji ćete dalje moći da prepravljate do mile volje. Time su se vodili dizajneri iz Hafner bau tima onog momenta kada su dobili zadatak da bivšu farmu u nemačkom gradu Gerisridu pretvore u minimalističku kuću, odnosno prostor gde će istorijsko i savremeno nesmetano koegzistirati.

Farma i minimalizam? Da, svesni smo kako ovo zvuči, ali tu su fotografije koje će vas uveriti da je ovako nešto zaista moguće. Lokalni arhitektonski studio revitalizovao je neuseljenu istorijsku strukturu, zadržavajući pritom njen izvorni karakter.

Originalne karakteristike poput drvenih greda na plafonu ili delova fasade štale, sačuvane su i dopunjene novoizgrađenim elementima i prigušenom paletom boja. Tako je jedna istorijska seoska kuća, inače savršen primer vernakularne arhitekture u planinskom regionu južne Nemačke obnovljena sa posebnim osvrtom na njene originalne karakteristike.

Zajedno sa timom veštih graditelja i zanatlija, Hafner Bau je uspeo da sačuva veći deo skeleta konstrukcije koji je bio u opasnosti od propadanja i rušenja. Tako je ova zadivljujuća konstrukcija pretvorena u minimalistički održiv dom koji predstavlja pravi uzor budućim obnovama seoskih kuća.

Veći deo originalnog kostura zgrade ostao je vidljiv unutar same kuće, uključujući i drvene zidove i već pomenute grede, dok savremeni elementi poput visećih sijalica u trpezariji ili tamnog metalnog stepeništa imaju ulogu da ujedine prošlost i sadašnjost.

Moramo priznati da je uloga savršeno izvedena!

Izvor: designboom

Photo: Célia Uhalde

Povezane teme