Trenutak kada arhitektura daje naklon prirodi

Nekonvencionalna gradnja i inovativna arhitktura postali su naša stvarnost.

Ako zađete u sferu drvenih koliba kreiranih sa ciljem da vam pruže savršeno utočište u prirodi naići ćete na one sa A ramom, u farmhouse stilu kao i na mnoštvo modularnih rešenja. Zatim, postoje i one koje u potpunosti imaju unikatan izgled. Danas vas vodimo do jezera Tahoe, gde se nalazi vrlo zanimljiva koliba sagrađena oko drveća koje tu decenijama postoji.

Predivna koliba uz jezero odlikuje se jedinstvenim izgledom, a prirodnu svetlost koristi kako bi ispunila svoju unutrašnjost. Dizajnirana i sagrađena od strane Joongwon Architects studija ova koliba svojim prisustvom minimalno narušava izgled okruženja u kom se nalazi. Sagrađena oko postojećih stabala, ona dobija oblik koji je joj je priroda namenila. Samim tim arhitektura daje dubok nakon prirodi, stapajući se sa njom.

Lightus Retreat je naziv koji koliba nosi, a pri njenom osmišljavanju studio nije imao nameru da postavkom ove kućice za odmor poremeti prirodu ni na koji način, a naročito ne u korist ljudi. Udaljavajući se od tradicionalnih simetričnih i kompaktnih načina koje arhitektura nudi u pogledu izrade planova za kuće, studio je želeo da stvori jedinstveno zdanje koje "živi" u tandemu sa prirodom. Obmotavajući kuću oko stabala, konačna konstrukcija ima nepravilan ugaoni oblik, koji skreće pažnju.

Kada se korača kroz ovu neobičnu kuću uz jezero, oseća se neverovatna dinamika koja vlada među njenim zidovima, uskim hodnicima i otvorenim površinama. Arhitekte objašnjavaju da je koliba organizovana prema konfiguraciji krova, a ne prema rasporedu prostorija u njoj, odnosno da je raspored borova zapravo odlučio kako će biti iscrtane krovne površine a nakon toga prostorije ispod njih. U njenoj unutrašnjosti uski hodnici vode do soba preplavljenih svetlošću, oponašajući tok uskih reka koje se ulivaju u jezera.

Sibirski ariš je korišćen za pokrivanje spoljnih delova kuća, a on se dalje spaja sa polikarbonatnim krajevima kako bi se nagovestio budući kontinuitet ove vrste arhitekture. Prema rečima arhitekti "kada okruženje oblikuje kolibu, ona oblikuje svetlost, a svetlost oblikuje nas".

Ž.J.

Izvor: Yankodesign

Povezane teme