Tradicionalno a savremeno: odmaralište sa neobičnim krovom

Pozivamo vas da zajedno sa nama obiđete prelepo indonežansko odmaralište koje predstavlja savršen spoj tradicije i modernog...

Namera dizajna je bila da se stvori struktura koja se dobro uklapa u prirodno okruženje, integriše u narodni odnosno tradicionalni kontekst a da istovremeno predstavlja i nešto neviđeno, gotovo eksperimentalno. Inovativan pristup arhitekturi izrodio je različite ideje koje je potom spojio u jedan nekonvencionalan i poseban oblik koji, složićete se, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Najzanimljiviji deo ove građevine svakako predstavlja originalan krov koji kao da briše granice između čuvenog A-okvira i standardnih opcija izgradnje. Tema plafona dnevne sobe je prostor dvostruke visine koji je dramatično presavijen s namerom da pogled stanara usmeri ka hodniku, a zatim i na spoljašnju stranu dnevnog boravka. Ovaj rebrasti dizajn artikuliše različite koncepte materijala, uz upotrebu drveta koje doprinosi toploj atmosferi tropskog doma.

Sa tlocrtom u obliku slova L, otvorenom prema susednim pirinčanim poljima, zgrada zauzima polovinu dvorišta i obuhvata prostor za bazen i veliku palubu. Sve spavaće sobe se nalaze na drugom spratu, a prilikom ulaska u ove oblasti osetna je promena materijala.

Za fasadu se koristi veliko providno staklo kako bi se stvorila bolja veza sa esksterijerom, dok zadnji zid zgrade funkcioniše kao zaštitna pregrada koja ne samo da smanjuje buku već doprinosi boljem osećaju privatnosti svih onih koji se nađu u ovoj prelepoj građevini.

Povezane teme