Tradicionalna slovenačka kuća

Kompaktna i projektovana kao monolitna struktura, ova kuća jednostavnog izgleda se nalazi u Sloveniji i predstavlja modernu tradicionalnu vikendicu...

Kuću je dizajnirao Dekleva Gregorić arhitekta.

Male i kompaktne kuće su popularne u ovom regionu i to posebno one koje kombinuju elemente moderne i tradicionalne arhitekture. Eksterijer kuće ima robustnu teksturu zbog kombinacije materijala, ali enterijer je mnogo topliji i primamljiviji.

Tu je još jedan detalj koji čini enterijer interesantnim. Struktura je izgrađena korišćenjem koncepta “kuća u kući”.

Serija drvenih tomova je ubačena i oni ograničavaju oblasti i funkcije istovremeno dozvoljavajući sobama da izgledaju kao sićušni pojedinačni domovi.

U prizemlju je polu - javni prostor koji sadrži dnevni boravak, kuhinju i zajedničko kupatilo. To je otvoreni prostor sa minimalističkim dizajnom. Šema boja je jednostavna i zasniva se uglavnom na neutralnim tonovima, sivim nijansama u kombinaciji sa akcentima od prirodnog drveta i belim detaljima.

Drveno stepenište vodi na drugi sprat, gde se nalazi spavaća soba, igraonica i dečja sala. Stepenište takođe služi kao polica za knjige, uključujući odeljke za odlaganje koji se nalazi odmah ispod.

Svaka soba podseća na zasebnu drvenu kuću sa divnim kosim krovom. Dve sobe gledaju na stambeni deo prizemlja, uključujući zid od konopca.

Spavaće sobe su minimalističke, kombinuju moderne i tradicionalne elemente, ali zadržavaju svoju jednostavnost kroz niz neutralnih boja i tekstura u enterijeru.

Kuća ima vrlo malo prozora. Ova vrsta dizajna je zajednička za region i daje mu autentični izgled, što mu omogućava da se bez problema uklopi.

Sa gornjeg sprata ukućani mogu uživati u pogledu na nebo i okolinu. Betonska ograda okružuje kuću sa jedne strane i omekšava oštru teksturu i ravne, čiste uglove, ali i ističe strmi pogled u isto vreme.

Kuća je napravljena na padini, ima kosi pogled, pa ovalna ograda pokušava da ispravi to.

M.L.

Povezane teme