Tradicionalna brvnara dobija moderni minimalistički izgled

Smeštena na vrhu brda, ova (nekada) tradicionalna brvnara dobija moderan minimalistički izgled kako bi odgovorila zahtevima savremene porodice.

Evo jednog arhitektonskog projekta koji će oduševiti sve one koji već dugo sanjaju o kućici na kraju grada, daleko od buke i urbane sredine koja, složićete se, predstavlja pravi izvor svakodnevnog stresa. U pitanju je projekat renoviranja tradicionalne brvnare koja ima neverovatan pogled na okolinu - baš ono što je višečlana porodica tražila za sebe.

Postoji nešto neverovatno privlačno i posebno u vezi ovih planinskih kuća. Iako se radi o brvnari koja se prvenstveno koristi za odmor i uživanje, dizajneri su se potrudili da "napišu" sve moguće scenarije. Tako je kuća postala ne samo savršeno mesto za život i odrastanje malog deteta, već je i u potpunosti prilagođena za eventualno izdavanje u budućnosti. 

Celokupan prostor dizajniran je tako da bude maksimalno prilagodljiv i fleksibilan. Razdvajanjem privatnog i javnog prostora, prioritet je dat dnevnom boravku na prvom spratu, gde domaćini provode većinu svog vremena. Otvoreni prostor koji se sastoji od kuhinje, dnevnog boravka i trpezarije uokviren je visokim zasvođenim plafonima sa drvenim oblogama i staklenim prozorskim zidom koji privlači pogled napolju.

Kako bi se postigao savršen balans prostora i zapremine, niže visine plafona su korišćene u privatnom krilu kuće, umanjujući značaj ličnih zona i naglašavajući javni, porodični prostor. Centralno ulazno dvorište je glavna veza između javnog i privatnog dela kuće, a sa prilazne strane kući spoljna obloga od borovine pokriva skoro celu fasadu (ako izuzmemo povremene staklene površine koje je presecaju).

Upečatljiv stakleni ulaz je vizuelna pozivnica u dom i svojevrsan portal u bujnu baštu i lišće koje se nalazi na suprotnoj strani. Međusprat je dizajniran kao polu-javni, otvoreni prostor koji bi mogao da služi kao društveno okupljalište za goste, dodatni prostor za spavanje, ili čak da bude ograđen zidom kako bi se u budućnosti stvorila treća spavaća soba.

Fleksibilni prostori i udobni uglovi čine dom funkcionalnim za rastuću porodicu, dok ukupni otisak ostaje maksimalno kompaktan, efikasan i ekonomičan. Ovo dinamično utočište je stvoreno s namerom da se stalno unapređuje, ali da nikada ne gubi iz vida svoju osnovnu svrhu.

Povezane teme

13.06.2024 Arhitektura

Transparentnost u dizajnu: uticaj stakla na modernu arhitekturu

Staklo ima brojne estetske i funkcionalne prednosti, pa se samim tim i ističe kao materijal koji je dovoljno moćan da transformiše arhitektonski pejzaž.

11.06.2024 Arhitektura

Ovaj moderan dom je primer harmonije sa prirodom i vrhunske funkcionalnosti

Smeštena u slikovitom regionu, jedinstvena moderna kuća predstavlja suptilnu kombinaciju arhitektonske sofisticiranosti, ekološke svesti i toplog dizajna, stvarajući harmoniju sa p...

09.06.2024 Arhitektura

5 ključnih principa koji definišu modernu arhitekturu

Ovi principi ne samo da utiču na estetske i funkcionalne aspekte arhitekture već i promovišu održivost i harmoničan odnos sa okruženjem.

07.06.2024 Arhitektura

Remek delo moderne arhitekture i održivi životni prostor koji ostavlja bez daha

Ova kuća stoji kao svetionik arhitektonske inovacije i održivog života, pozivajući vas da prigrlite stil života koji je u potpunoj harmoniji sa prirodom.

05.06.2024 Arhitektura

Lepota jednostavnosti: 15 primera minimalističke arhitekture

U svojoj osnovi, minimalistička arhitektura se odnosi na uklanjanje suvišnog i fokusiranje na suštinske elemente zgrade.

03.06.2024 Arhitektura

Biser indijske arhitekture: miks tradicije i modernog dizajna

Ovaj projekat vešto kombinuje tradicionalne planerske principe koji su vekovima definisali indijsku arhitekturu, stvarajući dom koji je istovremeno funkcionalan i bezvremenski.

01.06.2024 Arhitektura

Prelepa staklena kuća: unikatno iskustvo boravka u prirodi

Prelepa staklena kuća se nalazi duboko u planinama, gde se okolni pejzaž stalno menja. Ponekad je nebo plavo, a ponekad je sve prekriveno gustom maglom. Drveće nudi spektakularne p...

30.05.2024 Arhitektura

Arhitektonski projekti koji su nas zadivili svojim futurističkim dizajnom

Zgrade koje zadivljuju svojim futurističkim dizajnom postaju simboli gradova i inspiracija za arhitekte širom sveta. Njihovi smeli oblici, revolucionarni materijali i tehnološka in...

28.05.2024 Arhitektura

Drvo, staklo i šuma: model doma koji je u savršenom skladu sa prirodom

Dom oličava autentičnu vezu sa prirodom, pružajući svojim stanarima harmoniju između unutrašnjeg prostora i spoljašnjeg okruženja tokom cele godine.

26.05.2024 Arhitektura

Otkrijte lepotu ekonomski isplativih modularnih kuća

Modularne kuće donose inovaciju, efikasnost i estetiku u svet građevinarstva. Njihova prilagodljivost, ekonomska isplativost i trajnost čini ih sve popularnijim izborom među vlasni...

24.05.2024 Arhitektura

Australijska stambena arhitektura: spoj tradicije, inovacije i održivosti

Australijska stambena arhitektura je svedočanstvo o sposobnosti zemlje da spoji tradiciju sa inovacijom. Ona odražava duboko poštovanje prema prirodnom okruženju, posvećenost održi...