The Shutter House – skriveni pogled Japana na Australiju

Ukoliko ste mislili da se japanska arhitektura nikada ne bi uklopila u jedan australijski grad, mi smo tu da vam (po)kažemo da ste se grdno prevarili.

Ne samo da je istočnjački stil života iz korena promenio atmosferu u Vembliju, već je iznedrio i jednu sasvim novu i unikatnu građevinu nazvanu The Shutter House.

A kako se sve događa s' razlogom, tako je i ova kuća dobila baš ovakav naziv upravo zato što u osnovi i predstavlja jedan veliki kapak. Da, dobro ste čuli, ova kuća se otvara i zatvara!

Tačnije, to radi njena fasada okrenuta prema ulici, zahvaljujući kojoj kuća može samu sebe ili sakriti od znatiželjnih pogleda ili učiniti apsolutno dostupnom u sekundi. Na ovaj način zgrada sama sebi diktira i količinu svetla sa kojim tog trenutka želi da “ima posla

Napravljena je tako da ni na koji način ne odudara od lokalne australijske arhitekture, ali je pretrpela i veliki uticaj japanskog stila, stvarajući na taj način savršen spoj tradicije i inovativnosti. Ipak, sve je tako dobro ukomponovano da se ne može stvoriti utisak kako je nešto isforsirano ili nametnuto.

Glavna ideja ovog projekta, koji potpusuju Mobilia studio u saradnji sa State of Kin, jeste stvaranje prepoznatljive građevine čiji je dizajn ne samo prilagođen lokalnom zemljištu, već to važi i za materijal koji je korišćen za njenu izgradnju. U osnovi same kuće se nalazi izdržljiva betonska struktura koja je obavijena drugom slojem od drveta.

Zadnji deo kuće je povezan sa dvorištem velikim bazenom kao i prostranom terasom, dok se uticaj istoka ogleda pre svega u savršeno osmišljenom enterijeru čiju osnovu čini drveni nameštaj zanimljivog oblika i dezena.

Za opremanje kuće korišćene su žive, efektne boje, što takođe važi i za izbor umetničkih detalja koji su dodatno oplemenili prostor. Obratite pažnju na momenat iz spavaće sobe - u njoj (gle čuda!) nema televizora na zidu! 

Možda bi ovakav jedan japanski stil bilo dobro implementirati i u srpske gradove. Čisto za promenu.

Izvor: Homedit

Povezane teme