Svetlost na kraju šume: neverovatan dizajn porodične kuće na tri nivoa

Više slika

Više slika

Smeštena u šumi, ova kuća predstavlja eleganciju kompozicije volumena sa umirujućim i uravnoteženim proporcijama.

U zimskim noćima, ovaj dom svetluca kroz šumu kao fenjer, stvarajući jedinstvenu sliku harmonije između arhitekture i prirode. Arhitektonska struktura ovog doma, orijentisana prema velikoj planini i prelepom jezeru, proteže se na tri nivoa. Na taj način zgrada se suptilno integriše u svoje okruženje, skrivajući svoje pristupe i otkrivajući samo delimično svoje unutrašnje prostore.

Volumeni se vešto uklapaju u nepravilnu topografiju, stvarajući nežnu horizontalnost koja pomaže da se kuća harmonično uklopi u prirodni pejzaž. Spoljna obloga od tamnog kedra, sa oscilirajućim nijansama, doprinosi tome da se objekat stopi sa prirodnim okruženjem.

Unutrašnjost rezidencije obiluje svetlošću. Beli zidovi i topla drvena obloga smenjuju se iz prostora u prostor, stvarajući kontrast koji oplemenjuje enterijer. Po ulasku, posetioci se susreću sa prostranom sobom koja vodi do suterena i garaže. Veliko predsoblje otvara se ka dugačkoj cirkulacionoj osi koja probija rezidenciju i povezuje je sa okolnom šumom. Glavno stepenište deluje kao kičma projekta, oko koje su organizovane različite prostorije.

Na zapadnoj strani rezidencije, prozori od poda do plafona pružaju spektakularan pogled na planinu i jezero, osvetljavajući dnevni boravak, trpezariju i kuhinju. Unutrašnji plafoni od prirodnog belog kedra pružaju toplinu i teksturu prostoru, dok obilje prirodnog svetla ističe čistoću materijala. Veranda sa kaminom pruža dodatni prostor za opuštanje i uživanje u prirodnom okruženju.

Glavno stepenište kuće, izrađeno od stakla i belo obojenog čelika, ima lagan i delikatan izgled, povezujući tri nivoa elegantno i fluidno. Velike staklene površine omogućavaju obilje prirodnog svetla i pružaju osećaj povezanosti sa prirodom.

Na gornjem nivou rezidencije nalaze se glavne odaje, koje su dizajnirane kao prava opservatorija. Ovaj nivo lebdi iznad terase glavnog nivoa, pružajući zasenjeni prostor ispod sebe. Velika dvostruka kancelarija i spavaća soba sa balkonom nude predivne poglede na jezero i okolinu.

U suterenu se nalaze spavaće sobe, igraonica za decu, sala za vežbanje i dodatni prostori za udoban život. Osim što su obasjani prirodnim svetlom, ovi prostori se otvaraju prema prostranoj travnatoj površini, pružajući prostor za porodične aktivnosti. Ovde se takođe nalazi prirodno ognjište i staza koja vodi do jezera.

Ova neverovatna kuća je primer arhitekture koja se savršeno uklapa u prirodno okruženje, istovremeno pružajući udoban i prostran dom za njene stanare. Slobodno možemo reći da je ovaj projekat postigao spoj harmonije, svetlosti i prirode, te da je idealan prostor za miran i srećan život.

Povezane teme

10.05.2024 Arhitektura

Istražujemo večni šarm istorijskih domova

Od velikih imanja do skromnih kućica, ova arhitektonska čuda zadržavaju suštinu svojih perioda, utelovljujući jedinstvenu kombinaciju stilova, materijala i uticaja.

08.05.2024 Arhitektura

Kuća van mreže inspirisana avionom iz drugog svetskog rata

Zahvaljujući svojoj zakrivljenoj spoljašnjosti i modularnom dizajnu, ova kuća oživljava duh Drugog svetskog rata uz dodir savremenosti. Uplovite u svet udobnosti i funkcionalnosti,...

06.05.2024 Arhitektura

5 razloga da ponovo razmislite o kupovini kontejner kuće

Iako je privlačnost transformacije robusne čelične kutije u šik minimalističko prebivalište neosporna, nekoliko praktičnih stavki u vezi sa njima se često zanemaruje. Ovi domovi, n...

04.05.2024 Arhitektura

Boeing 737 je zapravo luksuzna vila smeštena na litici Balija

Ova čarobna kuća, poznata kao Private Jet Villa, izgrađena je iz trupa aviona Boeing 737, diskretno postavljena na ivici prelepe litice na Baliju

02.05.2024 Arhitektura

Predivne moderne brvnare inspirisane lepotom okolne prirode

Ove savremene interpretacije klasičnih brvnara spajaju tradicionalnu toplinu drveta sa modernim dizajnom i tehnologijom, stvarajući prostor koji je istovremeno udoban i luksuzan.

30.04.2024 Arhitektura

Savremena elegancija u prirodi: otkrijte čari moderne seoske kuće

Ove kuće predstavljaju savršenu simbiozu između rustičnog ambijenta sela i elegantnog dizajna, pružajući svojim stanovnicima mirnu oazu daleko od gradske gužve.

28.04.2024 Arhitektura

Revolucionarni društveni centar u srcu pustinje

Društveni centar, sa svojim organskim oblicima i apstraktnim dizajnom, predstavlja izuzetan spoj estetike i funkcionalnosti.

26.04.2024 Arhitektura

Inovacije u dizajnu mikro kuća: redefinisanje prostora i održivosti

Mikro kuće, nekada smatrane za trend koji je rezervisan za specifičnu grupu ljudi, sada su postale simbol inovacija u arhitekturi i održivom načinu života.

24.04.2024 Arhitektura

Zavirite u moderan dom inspirisan arhitekturom prošlog veka

Zahvaljujući pažljivim intervencijama i promišljenom izboru materijala i oblika, tim dizajnera je transformisao prostor u dom koji je elegantan, funkcionalan i nadasve srdačan.

19.04.2024 Arhitektura

Ljupke brvnare stvaraju osećaj neverovatne povezanosti sa prirodom

Ove jedinstvene brvnare predstavljaju izvanredan primer spoja tradicionalne arhitekture i modernih (ali ipak - ne previše modernih!) pogodnosti.

17.04.2024 Arhitektura

Pažljiv odabir materijala ojačao vezu vikendice i okolne prirode

Koristeći blisku povezanost s jezerom koje mirno leži pored kuće, ovaj projekat obnove stare porodične vikendice stremio je ka savršenoj harmoniji između izgrađenog prostora i okol...