Švajcarska brvnara ne štedi na drvetu ali ni na eleganciji

Šta bi drugo mogla biti asocijacija na moderno opremljenu brvnaru u sred Švajcarske nego obilato korišćenje drveta i enterijer stvoren za uživanje i relaksaciju međ' planinama?

Ipak, nemojte tako brzo donositi zaključke kada je ovaj stil gradnje u pitanju – on ne samo da nije nimalo lak, već zahteva oprezan pristup projektovanju iz prostog razloga što stvaranje jednog vikend skrovišta vrlo lako može postati kič. Zato je najsigurniji pristup odabir čistih i definisanih linija koje će stvoriti osećaj lakoće ali i omogućiti uživanje u neutralnim bojama.

U ovom slučaju dizajner je na raspolaganju imao čak 380 kvadratnih metara pa je pribegao neoubičajenom rasporedu, podelivši pet apartmana sa pet spavaćih soba i kupaonica između podruma i prizemlja. Poslednji sprat sa ogromnim krovnim vrhom je odabran kao prostor koji će poslužiti druženju i zabavi.

Zidovi u celoj kući pokriveni su pločama od grubo rezane austrijske građe, dok je pod sačinjen od širokih danskih dasaka od jele, dužine do 16 metara. Paleta neutralnih i prirodnih boja nalazi se u celoj kući, uključujući završni krečni malter i beli turski krečnjak u kupaonicama. Prirodni materijal pomenutog maltera koji se obično koristi na toplim mestima, donet je u ovu planinsku unutrašnjost gde je pomešan sa hrapavošću drveta.

Kuhinja od brušenog nerđajućeg čelika sa ostrvskom radnom pločom i sudoperom u kamenu daje hladan i gotovo industrijski osećaj koji je, složićete se, u potpunoj suprotnosti sa drvenim okruženjem ove brvnare. U okviru dnevne sobe, ističe se prostor za sedenje koji je okrenut ka otvorenom kaminu od starog drveta, a izbor neutralne palete boja primetan je i u osvetljenju.

Sličan koncept zatičemo i u spavaćim sobama – iako sve na momente deluje kao nekakva čudna kombinacija antikviteta i modernog nameštaja, naglasak je na propratnom dekoru poput tkanina od vune i kašmira koje su pažljive smeštene kraj uzglavlja kako bi razbile osećaj da se gost nalazi u nekakvoj drvenoj kutiji.

Izvor: ardesiadesign

Povezane teme