"Šumska" kuća koja teži simbiozi sa prirodnim okruženjem

Kreativnost i pažnja maksimalno usmerena na detalje: tako bi se u najkraćem mogao opisati rad kanadskog arhitektonskog studija koji se može pohvaliti gradnjom originalnih stambenih kuća.

Takozvana “šumska” kuća u tom pogledu nije nikakav izuzetak. Smeštena u nesvakidašnjem prirodnom ambijentu koji je nadaleko poznat po svojoj divljoj lepoti, ovaj dom zaista predstavlja oazu mira i spokoja u samom srcu šume.

Diskretno umetnut u svoju čudnu lokaciju i okružen listopadnim drvećem, dom je namenjen da oda počast živoj šumi. Drvo dominira u suzdržanoj paleti materijala, kako iznutra tako i spolja. Prerano ostarela obloga od dasaka, izloženi okvir i razne druge unutrašnje završne obrade pokazuju svo bogatstvo prirodnog materijala.

Kako bi se izvukao maksimum iz dostupnog svetla i okolnog pogleda, stambene prostorije postavljene paralelno sa grebenom, morale su biti podignute a zatim i ispružene preko stenovite izbočine na severu. Na ovaj način je izdignuta konstrukcija zauzela jako malo mesta na postojećem terenu a da nimalo nije žrtvovala svoju funkcionalnost i udobnost.

Glavni sprat kao da lebdi nad stenovitim rascepom i projektuje ogromnu, spoljašnju, delimično pokrivenu terasu prema mahovini na severu. Sa ovog spoljašnjeg mesta, posvećenog opuštanju i životu na otvorenom prelazi se na standardne unutrašnje prostore: kuhinju, trpezariju, dnevni boravak i spavaće sobe koje su smeštene na južnom kraju ove linearne zgrade.

Stepenište i predsoblje komuniciraju sa glavnim ulaznim hodnikom u prizemlju, iako su zapravo umetnuti između dnevne i spavaće sobe. Prostor za sedenje i odmor zastakljen je od poda do plafona sa obe strane, i okupan prirodnim svetlom tokom celog dana. Na istoku, dramatičan nagib otkriva spektakularan pogled na krošnje šume, dok sve ostale glavne prostorije uživaju u sunčevoj svetlosti koja dolazi sa juga. Valja pomenuti još i zapadnu stranu doma, gde se nalazi pažljivo dizajnirano kupatilo koje predstavlja savršeno mesto za kontemplaciju sa kadom umetnutom u zastakljeni istureni prostor.

Kao što ćete i sami videti, drvo je svuda prisutno u ovom domu koji na svakom koraku teži simbiozi sa svojim okruženjem. Izložena krovna konstrukcija je napravljena od konstruisanog drveta proizvedenog od crne smrče, a posebna pažnja je posvećena dizajnu i detaljima ovih konstruktivnih elemenata koji podržavaju regularnu mrežu krova.

Fasade obložene belim kedrom se takođe savršeno uklapaju u kompletan pejzaž, a uz to su obrađene tako da se buduće održavanje svelo na minimum.

Povezane teme