Strmi teren je samo dodatan izazov za stvaranje najudobnije porodične kuće

Više slika

Više slika

Kako izgraditi moderan porodični dom na ne tako povoljnoj lokaciji? Moderna arhitektura ima rešenje!

U pitanju je arhitektonski projekat koji ima za cilj integraciju prirode i dizajna sa posebnom stilskom upotrebom svetlosti. Ova moderna orijentalna luksuzna vila od betona, stakla i drveta izgrađena je s namerom da zadovolji potrebe velike porodice koja prostor koristi i kao mesto za okupljanje ali i kao utočište od urbanog okruženja.

Smeštena na periferiji grada, opkoljena bujnom vegetacijom, ova zgrada ima neobičan oblik koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. S obzirom na to da se dom nalazi na strmom terenu, glavna briga arhitekte bila je pristupačnost kao i stvaranje koncepta takozvanih velikih praznina koje bi omogućile slobodno kretanje po celom imanju. 

Svi delovi doma su fluidni i savršeno integrisani u prirodnu spoljašnju vegetaciju. Mudrim promišljanjem arhitekta je rešio da strmi teren podeli na tri trećine: prednji deo doma igra ulogu glavnog pristupa zahvaljujući betonskoj rampi u cik - cak formatu, druga zona se nalazi na sredini zgrade, dok je treća rezervisana za vegetaciju.

Kuća ima organske i glatke linije, sa upadljivom karakteristikom u vidu konkavnog krova koji se oslanja na šest svodova međusobno povezanih masivnom betonskom pločom promenljive debljine. Kao što i sami možete primetiti, ivice krova su izgrađene tako da podsećaju na let ptice što je još jedan neobičan detalj koji kući daje originalan izgled.

U galeriji svodova, gde su smešteni dnevni boravak, kuhinja i balkon, visina plafona je dvostruka, a osvetljenje ugrađeno u pod skreće pažnju stvarajući svetlosnu kupku na ploči, iz čega nastaju senke i razigrani prizori. Intimni sektor je u donjem bloku, a svaka soba ima sopstveno kupatilo i zimsku baštu. Uslužni i rekreativni sektori povezani su u zadnjem delu kuće, gde se nalazi zid od prirodnog kamena koji više podseća na nekakav skulpturalni element iz kog neprestano izvire voda.

Ovaj dom se ni u jednom aspektu nije odrekao udobnosti i funkcionalnosti, na momente se čak čini da je totalno ignorisao činjenicu da se nalazi na prilično nezgodnoj lokaciji. Ujedno, ovaj projekat je dokaz da moderna arhitektura zaista može odgovoriti svim, pa i najtežim izazovima gradnje.

Povezane teme

13.02.2024 Arhitektura

Inovativna modularna kuća: savršen sklad estetike i efikasnosti

Namenski kreirana za mladi par s dvoje dece, ova kuća predstavlja ostvarenje sna o izgradnji prvog doma, uzimajući u obzir ograničeni budžet.

11.02.2024 Arhitektura

Gaudijeve očaravajuće građevine koje definišu Barselonu

Gaudijeve zgrade su veoma prepoznatljive, pune neobičnih i neočekivanih karakteristika koje se ne viđaju na drugim građevinama, a ni u drugim gradovima sveta.

09.02.2024 Arhitektura

Seizmički otporna kuća: spoj elegancije i održivosti inspirisan potokom

Arhitekte su radile sa klijentom u dizajniranju doma koji će ne samo estetski stariti, već će i nastaviti da se razvija, baš kao što će se razvijati ljudi koji žive u njemu.

07.02.2024 Arhitektura

Održiva kućica u šumi: lokalni materijali, pametan dizajn i povezanost sa prirodom

Sa održivim pristupom, lokalnim materijalima i pametnim dizajnom, ova kompaktna kućica ne samo da nudi udoban prostor za boravak, već stvara autentično iskustvo povezanosti sa okol...

05.02.2024 Arhitektura

Udobna seoska kuća koja prepoznaje lepotu okolnog pejzaža

Suočavajući se s izazovom da transformišu prvobitni tlocrt kuće, arhitekte su smelo kročile u oblast dizajna, i stvorile prostore koji ne samo da su funkcionalni, već i očaravajuće...

03.02.2024 Arhitektura

Lepe i izdržljive: ovo su najzanimljivije zgrade napravljene od polikarbonata

Građevinski sektor koristi polikarbonat u brojnim primenama, posebno za ravno ili zakrivljeno zastakljivanje, krovne ploče i zvučnu izolaciju.

01.02.2024 Arhitektura

Elegantna umetnost stanovanja sa savršenim pogledom na obližnje jezero

Ovaj projekt ne samo da predstavlja arhitektonski poduhvat već i primer odgovorne gradnje, istražujući sklad između modernog života i očuvanja prirode.

30.01.2024 Arhitektura

Dinamična igra talasa oblikuje dizajn impresivnog umetničkog centra

Talasasti dizajn umetničkog centra Nanhai usklađuje i kopno i more sa svojim plutajućim nadstrešnicom i lokacijom na obali.

28.01.2024 Arhitektura

Simbolika ljiljana duboko utemeljena u dizajnu moderne kuće koja poštuje tradiciju

Okružena bogatim jezerima ukrašenim ljiljanima, ova neverovatna kuća postaje pravo utočište, ili bolje reći pažljivo oblikovana oaza spokoja, koja pruža odmor svojim stanarima nako...

26.01.2024 Arhitektura

Savršena harmonija prirode i životnog prostora u kućici od 58 m2

Novi pristup životnom prostoru nije samo težnja ka efikasnosti, već prava revolucija u načinu kako doživljavamo udobnost i funkcionalnost.

24.01.2024 Arhitektura

Arhitektonsko remek-delo vešto spaja eleganciju i prirodnu harmoniju

Sa luksuznim materijalima poput mermera i meksičkog hrasta, ova kuća se otvara prema bujnoj bašti, stvarajući savršenu ravnotežu između moderne elegancije i prirodne lepote.