Stara seoska štala pretvorena u raskošni dom

Nećete verovati da je ovaj luksuzni dom nekada bio seoska štala!

Joan Heaton Architects razvili su projekat zasnovan na staroj staji. Rezultat je bila jednostavna i spektakularna kuća sa bogatom istorijom. Ova moderna staja, koja je u stvari moderna rustična kuća za odmor, nalazi se u SAD-u. Originalna kuća na dva nivoa sa bazenom u dvorištu smeštena je u Vermontu.

Jednostavna seoska kuća za odmor koristi lokalni okolni krajolik, južnu orijentaciju i pogled na brda. Forma imitira lokalne seoske kuće. Kao rezultat rekonstrukcije modernizovan je čeličnim ojačanjima konstrukcija zbog kojih je unutrašnjost potpuno otvorena, a fasada je opremljena vratima i panoramskim prozorima.   

U centru kuće nalazi se moderna otvorena kuhinja koja isprepliće moderni i rustični stil. Namerna masivnost konstrukcija, nameštaja, težina greda na plafonu, klizna vrata štale - klasičan stil stabilne seoske kuće. Nema teških zavesa, prozori su otvoreni za spoljni svet, tako da svi elementi enterijera izgledaju kao u muzeju, čak i lusteri. Svaki detalj unutrašnjosti je vrlo lep.

U unutrašnjosti dnevnog boravka kuće, svi detalji dekora su nekako povezani sa opuštanjem. Na podu - koža - lovački trofej vlasnika kuće, a kamin i minimalistički portal vizuelno uravnotežuju meki ugao. Uprkos prisustvu ukrasnih elemenata u stilu drvenih završnih obrada koji je svojstven stilu seoske kuće, imanje je prilično moderno. Raspored nameštaja u spavaćim sobama, udobno smeštenih na mezarini, ispunjava funkciju soba za opuštanje kao "individualni prostor".

Međutim, otvorenost prostora za spavanje pogoduje opuštanju u krugu porodice, odmarajući se u gostinskoj zoni prvog nivoa. Prostor za spavanje gostiju sa četiri kreveta nalazi se na sledećem spratu. Ulazna vrata su ostakljena, kao da pozivaju goste da uđu u kuću, pozdravljajući vlasnika i posetioce.

Arhitekti su koristili samo prirodne materijale - drvo, čelik i kamen.

M.L.

 archidea.com.ua

Povezane teme