Staklo, čelik i drvo stvorili originalan i udoban porodični dom

Ova neverovatna porodična kuća okupana je svetlošću zahvaljujući velikim otvorenim površinama koje omogućava hibridna struktura čelika i drveta.

Iako je u pitanju projekat koji se prostire na površini od 300 m2, ovaj dom ne deluje niti grandiozno niti luksuzno, već više podseća na nekakvu robusnu i teško pristupačnu kuću. A kako i ne bi, kada je dom izgrađen na steni koja je diktirala ostatak radova? Posebno pažljiv prema detaljima, arhitekta je došao na ideju da stvori strukturu koja će omogućiti velike otvorene površine.

Izbor je pao na hibridnu strukturu čelika i drveta, koja pruža veliku fleksibilnost u rasporedu prostorija. Drugim rečima, kuću formiraju čelični i stakleni okviri, a njena glavna odlika je čelični most postavljen iznad kuhinje i trpezarije dvostruke visine. Ovaj jedinstveni element koji vodi do velikog staklenika koji takođe deluje kao krovni prozor i osvetljava kuhinju ispod.

U kuću se ulazi preko staklenog mosta na prvom spratu koji uključuje nekoliko konzolnih površina sa pogledom preko neravnog terena. Trpezarija, dovoljno velika za porodična okupljanja, bukvalno viri iz zgrade tako da omogućava neverovatan pogled na jezero i uživanje u predivnim zalascima Sunca.

Terasa se prostire sa dve strane kuće, a pocinkovana čelična konstrukcija omogućava uvlačenje tende koja nudi zaštitu od sunca. Spavaće sobe se nalaze na prvom i drugom spratu, a u suterenu se nalaze teretana, porodična soba i kućni bioskop.

Kao što smo na početku i pomenuli, ova kuća se može pohvaliti čeličnom konstrukcijom od stubova i greda, a građevinski materijali uključuju obojene kedrovine od šindre, podove od belog hrasta, drvene plafone i zastakljeni trem. Održive karakteristike uključuju geotermalni sistem, sistem za prečišćavanje i reciklažu vode, solarne pasivne principe i zeleni krov.

Ova originalna porodična kuća predstavlja neverovatan podvig arhitekture, i to onaj koji je dizajniran po uzoru na potrebe domaćina, ali i sa namerom da savršeno optimizuje pogled na okolnu prirodu.

photo: paulbernier

Povezane teme