Skromna jednostavnost s posebnim osvrtom na jedinstvene detalje

Ova jedinstvena zgrada sa velikim stablom baobaba nalazi se u tajlandskom gradu Čonburi...

Nazvana Harudot Cafe, ova jedinstvena struktura predstavlja dizajn lokalnog studija IDIN Architects. Zgrada se ističe svojim zabatnim oblicima obloženim pocrnelim drvetom, zakrivljenim i suptilno odvojenim kako bi stvorili dinamičan i nezaboravan prostor za kafić. Inspiracija za zakrivljeni oblik kafea dolazi iz posebnog interesovanja vlasnika za jedinstvene biljke.

Kafić se sastoji od tri povezane zgrade koje sadrže salu za sastanke, kuhinju i toalet. Prostorije su raspoređene u pravolinijskom obliku na severu, dok je prostor za sedenje smešten na jugu. Južne strukture sadrže kružne površine sadnje, sa zabatnim krovovima koji se otvaraju kako bi omogućili prirodnom svetlu da prodre odozgo. Ovaj jedinstveni otvor na krovu takođe stvara prostor za rast velikog drveta baobaba.

Zgrada je namerno podeljena na manje mase kako bi postala prijatnija ljudima, sa različitim zonama poput bara, zone za ispijanje kafe, salona, sale za sastanke i toaleta. Veliki zabatni krovovi svake mase se rastavljaju na određenim mestima, omogućavajući drvetu da raste kroz prazninu, stvarajući poluotvoreni prostor ispod njih. Prema rečima dizajnerskog studija, izgleda kao da je seme baobaba zasađeno mnogo ranije i da je izraslo kroz arhitekturu tokom vremena.

 

Posetioci su dobrodošli u dve zakrivljene strukture kroz velike trouglaste ulaze, opremljene staklenim panelima punog visokog zida uključujući vrata koja povezuju različite otvorene prostore za sedenje sa unutrašnjim delom restorana, što stvara dobro povezan i prozračan prostor. Iako su tri oblika spolja različita i odvojena, iznutra su povezana kroz velike lučne otvore. Pod od kamena je označen tečnim linijama i umetnutim tekstom, stvarajući miran osećaj kontinuiteta.

Eksterijer ovog mesta privlači pažnju zbog vertikalnih crnih drvenih dasaka koje ističu zakrivljeni oblik kafića, stvarajući kontrast sa svetlijim drvetom i crnim nameštajem. Celi identitet kafea inspiriran je japanskim dizajnom, koji dizajneri opisuju kao "skromnu jednostavnost s pažnjom na detalje".

 

Povezane teme

17.02.2024 Arhitektura

Jedinstveno mesto za uživanje: mala kuca izgrađena od transportnih kontejnera

Ovo jedinstveno utočište, formirano od dva transportna kontejnera, kombinuje skandinavski dizajn sa tropskim stilom.

15.02.2024 Arhitektura

Sofisticiran spoj prirodnih materijala: kuća od kedra, hrasta i oraha

Smeštena u dubokom zagrljaju šume, ova kuća od svetlog drveta nije samo udoban dom, već i svojevrsna oda lepoti prirode, simbol spokoja i povezanosti s okolinom.

13.02.2024 Arhitektura

Inovativna modularna kuća: savršen sklad estetike i efikasnosti

Namenski kreirana za mladi par s dvoje dece, ova kuća predstavlja ostvarenje sna o izgradnji prvog doma, uzimajući u obzir ograničeni budžet.

11.02.2024 Arhitektura

Gaudijeve očaravajuće građevine koje definišu Barselonu

Gaudijeve zgrade su veoma prepoznatljive, pune neobičnih i neočekivanih karakteristika koje se ne viđaju na drugim građevinama, a ni u drugim gradovima sveta.

09.02.2024 Arhitektura

Seizmički otporna kuća: spoj elegancije i održivosti inspirisan potokom

Arhitekte su radile sa klijentom u dizajniranju doma koji će ne samo estetski stariti, već će i nastaviti da se razvija, baš kao što će se razvijati ljudi koji žive u njemu.

07.02.2024 Arhitektura

Održiva kućica u šumi: lokalni materijali, pametan dizajn i povezanost sa prirodom

Sa održivim pristupom, lokalnim materijalima i pametnim dizajnom, ova kompaktna kućica ne samo da nudi udoban prostor za boravak, već stvara autentično iskustvo povezanosti sa okol...

05.02.2024 Arhitektura

Udobna seoska kuća koja prepoznaje lepotu okolnog pejzaža

Suočavajući se s izazovom da transformišu prvobitni tlocrt kuće, arhitekte su smelo kročile u oblast dizajna, i stvorile prostore koji ne samo da su funkcionalni, već i očaravajuće...

03.02.2024 Arhitektura

Lepe i izdržljive: ovo su najzanimljivije zgrade napravljene od polikarbonata

Građevinski sektor koristi polikarbonat u brojnim primenama, posebno za ravno ili zakrivljeno zastakljivanje, krovne ploče i zvučnu izolaciju.

01.02.2024 Arhitektura

Elegantna umetnost stanovanja sa savršenim pogledom na obližnje jezero

Ovaj projekt ne samo da predstavlja arhitektonski poduhvat već i primer odgovorne gradnje, istražujući sklad između modernog života i očuvanja prirode.

30.01.2024 Arhitektura

Dinamična igra talasa oblikuje dizajn impresivnog umetničkog centra

Talasasti dizajn umetničkog centra Nanhai usklađuje i kopno i more sa svojim plutajućim nadstrešnicom i lokacijom na obali.

28.01.2024 Arhitektura

Simbolika ljiljana duboko utemeljena u dizajnu moderne kuće koja poštuje tradiciju

Okružena bogatim jezerima ukrašenim ljiljanima, ova neverovatna kuća postaje pravo utočište, ili bolje reći pažljivo oblikovana oaza spokoja, koja pruža odmor svojim stanarima nako...