Robusna lepotica na vetrovitom Karpatosu

Nakon mnogo godina putovanja kroz Grčku, dvoje surfera, francusko-švedski par sa mestom stanovanja u Parizu, konačno su pronašli svoje mesto iz snova na vetrovitom grčkom ostrvu Karpatos.

Potraga za savršenom lokacijom bila je duga, ali čim su videli ovu lokaciju, znali su da su pronašli svoje mesto: dramatičnu parcelu s otvorenim pogledom na Egejsko more i direktan pogled na surfere na plaži Afiarti.

Retki, neukroćeni i dramatični pejzaž bio je polazna tačka za dizajn arhitektonskom studiju OOAK Architects. Svaka izmena napravljena od strane ljudi bila bi vidljiva na ovom jedinstvenom mestu sa svojim nazubljenim, teksturnim liticama koje se spuštaju u veliko Egejsko more.

Razmišljajući kako u ovaj spektakularni pejzaž doneti predmete a da poboljšaju njegove osobine, nemenjajući njegov karakter. Arhitekte Johan Annerhed i Maria Papafigou su ostavile okolni krajolik što je moguće netaknutijim. Pejzaž i zgrada se sada doživljavaju kao dva različita elementa koji zajedno stvaraju novi entitet - na način na koji se savršeni oklop kuće vremenom stapa sa stenom i postepeno postaje deo stenske formacije.

Dva kontrastna objekta, koji žive u simbiozi, pojačavaju i dopunjuju se. Lokacija ima dva prirodna platoa, jedan viši i jedan niži, pa kako bi se u potpunosti iskoristili pogledi i približili bliže moru,kuća  se proteže iznad višeg platoa, “lebdeći” nad pejzažom.

 Ovaj konzolni efekat ima snažno prisustvo koje povećava doživljaj lokacije i iznutra i spolja. Iz unutrašnjosti stvara iluziju da kuća leži iznad mora, dok spolja dodatno naglašava kontrast između ljudskog i prirodnog.

Vlasnici kuće su sanjali o utočištu u ovom predivnom, ali grubom pejzažu, mestu gde bi u potpunosti iskusili veličanstvenu prirodu i sklonište od jakih karpatskih vjetrova.

Glavni program je uređen u jednoj priči oko unutrašnjeg dvorišta. Niz različitih šupljina zamagljuje granice između enterijera i eksterijera, a otvorena praznina kroz zgradu povezuje kuću s velikom spoljašnjom terasom na donjem platou lokaliteta.

Deo jednospratnog volumena je podignut da bi se prilagodile visinske razlike na lokaciji, stvarajući nezavisno krilo za goste. Konstrukcija objekta je izlivena na beton. Izloženi betonski eksterijer je kontrastiran mekim i svetlim enterijerom. Unutrašnjost jasno upućuje na tradicionalnu karpatsku arhitekturu u kombinaciji sa skandinavskim nameštajem i širokim spektrom materijala. Prozori, različitih veličina i karaktera, pažljivo su postavljeni da stvore jedinstven pogled na more i prelep okolni pejzaž.

N.V.T.

Foto Yiorgos Kordakis i Åke Eson Lindman

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Arhitektura

Povezane teme