Seoska kuća podržava interakciju između unutrašnjeg i otvorenog prostora

Ova ljupka seoska kuća dizajnirana je za porodicu sa dvoje dece i mnogo prijatelja, pa zato ne čudi što su arhitekte insistirale na stvaranju dobro definisanih društvenih zona.

Ono što se već na prvi pogled može uočiti jeste da je ovaj dom prilično izolovan od svog okruženja. U pitanju je imanje koje u svakom pogledu uživa u svojoj privatnosti, što mu ostavlja mnogo više prostora za istraživanje interakcije između unutrašnjeg dela i eksterijera. Primera radi, spavaće sobe su zahvaljujući širokoj terasi snažno povezane sa baštom koja ima gotovo panoramski pogled na okolinu. Na taj način, domaćini se još od ranog jutra mogu pozicionirati kraj bazena i uživati u toplim zracima sunca.

Ovaj zanimljiv projekat predstavlja koncept takozvane brazilske seoske kuće koju u osnovi čini šest velikih spavaćih soba organizovanih u dva nezavisna bloka. Srce kuće je široka dnevna soba koja je ujedno i prostor za opuštanje, jelo i igru, kao i druženje sa prijateljima. Arhitektura je organizovana u tri glavna bloka: centralni, sa dnevnim boravkom, i dva bloka spavaćih soba koji okružuju dnevnu sobu u suprotnim pravcima.

Pergola sa metalnim okvirom, drvenim letvicama i staklenim prozorima okružuje društveni prostor, stvarajući verandu koja se proteže oko srca kuće. Pored toga što prati promene svetlosti tokom dana, pergola stvara prelazne prostore koji povezuju dnevnu sobu i spavaće sobe: u porodičnom delu, to je hodnik koji ga povezuje sa kuhinjom, dok u pristupu spavaćim sobama isto čini zastakljena galerija.

Staklo čini da se osećate kao da hodate na otvorenom. Postoji jasna razlika među prostorima: dnevna soba ima asimetričan dvovodni krov i visok plafon od oko sedam metara, dok su spavaće sobe pravilne visine. Najviši blok, dnevni, građen je sa duplim zidovima od pune cigle, a donji blokovi odnosno spavaće sobe imaju kamene spone.

Razlika u materijalima ukazuje na seoske reference, što je upotpunjeno upotrebom drveta na unutrašnjim podovima i prozorima. Ovi izbori pomažu da se naglasi arhitektonski koncept objedinjavanja blokova različitih programa koji, skrivajući profile krovova, ističu teksture i nijanse kamena i cigle.

Prozori i okviri vrata su rađeni po meri, a slično je i sa nameštajem koji u kombinaciji sa pomenutim elementima stvara harmoničan prostor koji odiše udobnošću i toplinom.

photo: Fran Parente

Povezane teme