Seoska idila ili moderno mesto za život, pitanje je sad?

Za stvaranje doma koji istovremeno neodoljivo podseća na nekakvo seosko domaćinstvo ali i savremen dom, korišćena je kombinacija prirodnih materijala i održivih energetskih rešenja...

Dom bez ikakvog uticaja na okolnu prirodu, tako bismo u najkraćem mogli opisati ovu robusnu građevinu koja je većinom izgrađena od sinterovanog kamena. Dizajn sadrži prirodne materijale, održiva energetska rešenja i snažnu vezu između unutrašnjeg i spoljašnjeg okruženja.

Arhitektonski projekat nastao je kao sinteza između tipičnog ruralnog, i savremenog modela stanovanja. Dve različite duše, dva pristupa i karaktera koje kuća pozdravlja i usaglašava duboko su ukorenjene u pejzaž između brda. Reference na građevinske elemente tipične za ovo područje definišu osnovu zgrade, razvijenu u obliku slova L sa dodatnom strukturom.

Spoljašnjost prizemlja je u potpunosti sastavljena od trahita, kamena tipičnog za ovo područje koji daje tople boje zidovima isprekidanim dugim horizontalnim otvorima. Korišćeni delovi odsečeni su od velikih kamenih blokova ogromnih dimenzija i hrapavosti koja je u suprotnosti sa ostatkom fasade kao što su veliki prozori, delovi od drveta i ostali završni slojevi korišćeni na vertikalnim površinama i kosom krovu.

Ova kombinacija prirodnih materijala raspoređena je duž spoljašnjih perspektiva vile kako bi ponudila neviđenu estetiku. Sinterovani kamen u kombinaciji sa trahitom i drvetom sastavljen je od mešavine minerala koji su 100% prirodni i korišćen je u obliku ploča kako bi obezbedio čistu i suštinsku geometriju ovom domu. Dobro je pomenuti da ovaj materijal poseduje potpuno neporoznu a samim tim i neupijajuću površinu što ga čini otpornim na promene temperature, kao i na atmosferske i hemijske agense. Istovremeno, on obezbeđuje i najbolje unutrašnje performanse tokom letnje i zimske sezone, zajedno sa značajnim karakteristikama održivosti.

Smanjenje uticaja na životnu sredinu je bio jedan od najvažnijih parametara u konceptu izgradnje ovog doma, a to je zatim ugrađeno u izbor materijala i usvajanje tehnologija koje bi dom učinile samodovoljnim sa energetske tačke gledišta. Pored svega navedenog, kuća sadrži i interni sistem automatizacije koji pomaže u upravljanju pojedinačnim oblastima i generiše posledičnu uštedu energije, blagostanje i udobnost za svoje domačine.

Glavni ulaz u kuću nalazi se na zapadnoj strani, odnosno na raskrsnici između njena dva kraka, odakle se unutrašnjost dvostruke visine otvara u dnevni boravak. I u ovim unutrašnjim prostorima bogato je korišćen kamen u istoj nijansi i završnoj obradi kao i fasada, posebno u delovima doma koji imaju direktan pogled na baštu kroz velike prozore i vrata a to su trpezarija i kuhinja. Stepenište vodi do dugačke galerije koja se završava u spavaćoj sobi, dok glavna soba ima direktan pristup zelenom krovu koji je formiran iznad takozvane spa zone.

Na ovaj način, dom koji je sebi obezbedio kako specifičan izgled tako i energetsku efikasnost, postaje i neka vrsta wellness centra koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Izvor:  archiproducts

Povezane teme