Seizmički otporna kuća: spoj elegancije i održivosti inspirisan potokom

Više slika

Više slika

Kuća koja je stvorena da izdrži i najmanju seizmičku aktivnost na području...

Dizajnerski tim koji je radio na ovom projektu inspiraciju je pronašao u dve istaknute prirodne karakteristike same lokacije. Prva je potok koji se nalazi u blizini imanja, koji nudi zvuk tekuće vode tokom cele godine. Namera dizajna je bila da se ovaj zvuk i pogled na potok uhvati kroz konfiguraciju „L“ šeme. Druga karakterstika područja je činjenica da se radi o aktivnoj seizmičkoj zoni, pa je kompletan strukturni sistem od samog starta morao da bude dizajniran kako bi izdržao i najmanju nestabilnost.

Jasna promena u zapremini koja ocrtava javne i privatne prostore duž ove ose je stoga integrisana u dom kao priznanje ove sile prirode. Pažljivo osmišljena paleta spoljašnjih materijala kuće uključuje vertikalni beton od ploča za podnožje i vertikalnu oblogu od kišnog drveta iznad. Ovi izbori namerno proslavljaju sirove prirodne kvalitete materijala, i obezbeđuju samoodrživost projekta.

Udoban dnevni boravak sa velikim staklenim prozorimaphoto: Lucy Call Photography

Štaviše, termički modifikovana obloga od bora ne doprinosi krčenju šuma, a vrsta brzog rasta je odabrana zbog svoje dugovečnosti i sposobnosti da patinira i uskladi beton tokom vremena. Elementi enterijera uključuju vrhunske tehničke uređaje, dok zanimljiva i originalna umetnička dela krase zidove kuće nalik galerijama.

Domaćinima je održiv pristup bio od izuzetne važnosti, tako da su strategije pasivnog dizajna koje su integrisane u dom dovele do 80% smanjenja energije i 55% smanjenja vode u odnosu na referentnu osnovnu liniju. Kuća uključuje fotonaponsku mrežu dizajniranu da se proširi ako se potrebe vlasnika povećaju kao i skladište vode koje obezbeđuje vodu za piće tokom bilo kakvih potencijalnih prekida u vodosnabdevanju opštine.

Pored toga, orijentacija kuće i ograda obezbeđuju da je dom okupan prirodnim svetlom tokom cele godine, dok istovremeno minimizira sezonsku upotrebu energije. Dom ima koristi od prirodne ventilacije na lokaciji kroz otvorene otvore na ključnim lokacijama, čime se smanjuje potreba za mehaničkim grejanjem i hlađenjem i povećava kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru.

Dnevni boravak sa velikom policom za knjige i udobnim kutkom za sedenjephoto: Lucy Call Photography

Jedinstvena karakteristika kuće je i metoda takozvanog dekonstruktivnog rušenja koja je korišćena za demontažu postojeće strukture na imanju, a spašeni građevinski materijal je ponovo upotrebljen u stvaranju ovog doma. Fleksibilan tlocrt podstiče dugoročno stanovanje, a niži nivo se može odvojiti od glavnog nivoa kako bi se prilagodila buduća prilagodljivost programa.

Arhitekte su radile sa klijentom u dizajniranju ovog doma koji će ne samo estetski stariti, već će i nastaviti da se razvija, baš kao što će se razvijati ljudi koji žive u kući.

Povezane teme

13.02.2024 Arhitektura

Inovativna modularna kuća: savršen sklad estetike i efikasnosti

Namenski kreirana za mladi par s dvoje dece, ova kuća predstavlja ostvarenje sna o izgradnji prvog doma, uzimajući u obzir ograničeni budžet.

11.02.2024 Arhitektura

Gaudijeve očaravajuće građevine koje definišu Barselonu

Gaudijeve zgrade su veoma prepoznatljive, pune neobičnih i neočekivanih karakteristika koje se ne viđaju na drugim građevinama, a ni u drugim gradovima sveta.

07.02.2024 Arhitektura

Održiva kućica u šumi: lokalni materijali, pametan dizajn i povezanost sa prirodom

Sa održivim pristupom, lokalnim materijalima i pametnim dizajnom, ova kompaktna kućica ne samo da nudi udoban prostor za boravak, već stvara autentično iskustvo povezanosti sa okol...

05.02.2024 Arhitektura

Udobna seoska kuća koja prepoznaje lepotu okolnog pejzaža

Suočavajući se s izazovom da transformišu prvobitni tlocrt kuće, arhitekte su smelo kročile u oblast dizajna, i stvorile prostore koji ne samo da su funkcionalni, već i očaravajuće...

03.02.2024 Arhitektura

Lepe i izdržljive: ovo su najzanimljivije zgrade napravljene od polikarbonata

Građevinski sektor koristi polikarbonat u brojnim primenama, posebno za ravno ili zakrivljeno zastakljivanje, krovne ploče i zvučnu izolaciju.

01.02.2024 Arhitektura

Elegantna umetnost stanovanja sa savršenim pogledom na obližnje jezero

Ovaj projekt ne samo da predstavlja arhitektonski poduhvat već i primer odgovorne gradnje, istražujući sklad između modernog života i očuvanja prirode.

30.01.2024 Arhitektura

Dinamična igra talasa oblikuje dizajn impresivnog umetničkog centra

Talasasti dizajn umetničkog centra Nanhai usklađuje i kopno i more sa svojim plutajućim nadstrešnicom i lokacijom na obali.

28.01.2024 Arhitektura

Simbolika ljiljana duboko utemeljena u dizajnu moderne kuće koja poštuje tradiciju

Okružena bogatim jezerima ukrašenim ljiljanima, ova neverovatna kuća postaje pravo utočište, ili bolje reći pažljivo oblikovana oaza spokoja, koja pruža odmor svojim stanarima nako...

26.01.2024 Arhitektura

Savršena harmonija prirode i životnog prostora u kućici od 58 m2

Novi pristup životnom prostoru nije samo težnja ka efikasnosti, već prava revolucija u načinu kako doživljavamo udobnost i funkcionalnost.

24.01.2024 Arhitektura

Arhitektonsko remek-delo vešto spaja eleganciju i prirodnu harmoniju

Sa luksuznim materijalima poput mermera i meksičkog hrasta, ova kuća se otvara prema bujnoj bašti, stvarajući savršenu ravnotežu između moderne elegancije i prirodne lepote.

22.01.2024 Arhitektura

Eklektična mešavina arhitektonskih izraza: kuća sa atraktivnim dizajnom krova

Prostrane sobe, atraktivan dizajn krova i harmonična integracija s okolinom čine ovu porodičnu kuću pravim draguljem ruralnog područja.