Savršen kutak za opuštanje u prirodi: elegantan dom sa spektakularnim pogledom na šumu i jezero

Više slika

Više slika

Smešten visoko, skoro na ivici strme padine, ova moderna kuća stvara magični kontrast i dvostruku atmosferu između skrivenih, zagonetnih uglova i svetlošću ispunjenih prostora.

Savršen kutak za intimno opuštanje, ovaj dom predstavlja izvanrednu inkarnaciju briljantno izbalansiranog minimalističkog dizajna sa toplinom i prozračnim krovom. Vlasnik kuće je dugo tražio ovakav jedan biser, mesto pored planina i jezera gde bi tokom hladnih meseci mogao da uživa u zimskim radostima, ali i u vožnji čamcem tokom toplijih dana.

U isto vreme, želeo je dom dovoljno prostran da ugosti prijatelje i porodicu, sa svim potrebnim prostorijama na istom nivou. Kada su arhitekte prvi put stigle na lokaciju, suočile su se sa izazovom kako da uopšte smeste kuću na relativno usku parcelu okruženu liticama i uskim putem. Iako saobraćaj na putu nije bio gust, želeli su da naprave krivudavi prilaz koji bi povećao osećaj privatnosti i iznenađenja dok se približavaju imanju.

Koncept je zasnovan na dvoslojnoj strukturi sa neprozirnom fasadom prema ulici i potpuno providnom fasadom prema prirodi, što maksimizira osećaj izolovanosti koju je vlasnik želeo. Prilaz nudi pristup garažama i glavnoj zgradi, stvarajući efekat iznenađenja. Na samom ulasku veliko predvorje ne otkriva odmah potpunu otvorenost prostora prema pejzažu - pravi spektakl šume i jezera otkriva se samo unutar glavnih životnih prostora na istom nivou.

Sve u ovoj kući je projektovano za udoban život na jednom nivou, što je i bio zahtev vlasnika koji je želeo da sve glavne prostore zadrži na istom nivou, bez stepenica, uključujući glavnu spavaću sobu. Arhitekte su tako dizajnirale kuću koja maksimalno koristi prirodnu topografiju terena, omogućavajući vlasniku da bude na istom nivou na kome se nalazi i sam ulaz u kuću.

Na ovom nivou su glavne prostorije - dnevni boravak, trpezarija i kuhinja, sve u otvorenom rasporedu - zajedno sa velikom spavaćom sobom, koja takođe uključuje garderober i sopstveno kupatilo. Sve ove prostorije su osvetljene prozorskim staklom od poda do plafona. Na donjem nivou, koji prati teren, nalaze se dve gostinske sobe, dodatno kupatilo, dnevni boravak i teretana.

Prostor u kući je pametno iskorišćen, izbegavajući dugačke hodnike. Drvo je odabrano kao dominantan materijal da unese toplinu čistim linijama dizajna. Prethodno obrađene završne obloge od crvenog kedra odabrane su namerno, s ciljem da minimiziraju održavanje a maksimiziraju izdržljivost. U unutrašnjosti se prirodno drvo takođe koristi za akcente i na plafonu, što stvara osećaj kontinuiteta sa nadstrešnicom i popločanim dvorištem.

Ipak, ono što je najvažnije jeste da sve oblasti, čak i kupatila, nude zadivljujući pogled na okolnu prirodu. Vlasnik je želeo da se njegova staklena oaza stopi sa drvećem i da može da uživa u prirodnom okruženju. Dodata dnevnoj sobi, ova kocka, zajedno sa velikim prozorima, stvara utisak da unutrašnji prostor teče ka spolja. Da bi se prostor zaštitio od jakog letnjeg sunca, sa južne i zapadne strane izgrađena je velika krovna nadstrešnica koja se postepeno sužava prema istoku.

Ova jednostavna arhitektonska karakteristika ne samo da daje zgradi dinamičan i karakterističan izgled, već takođe pruža preko potrebnu hladovinu za energetsku efikasnost. Veliki prozori su opremljeni trostrukim staklom za bolju izolaciju tokom zime i smanjenje toplotnog opterećenja tokom leta.

Povezane teme

29.11.2023 Arhitektura

Prelepa kuća na drvetu savršeno kombinuje prirodnu lepotu, udobnost, luksuz i održivost

Zadivljujuća kućica na drvetu nedavno je izgrađena na severu Toronta, usred javorove šume, i prostire se na dva sprata.

27.11.2023 Arhitektura

Inovativna arhitektura u svom najboljem izdanju: prelep porodični dom u vabi - sabi stilu

Inspirisan japanskim konceptom "vabi-sabi," ovaj dizajn odražava estetiku koja ceni nesavršenost i prolaznost. Ova filozofija promoviše jednostavnost i iskrenost u izražavanju lepo...

25.11.2023 Arhitektura

Kuća koja na svakom koraku slavi lepotu drveta

Kuća je zadržala svoj snažni i jednostavan koncept, a zamišljena je kao velika kutija koja u sebi krije prazninu u vidu prostranog unutrašnjeg dvorišta.

23.11.2023 Arhitektura

Planinska kuća inspirisana pomorskom arhitekturom nudi luksuzni smeštaj na neobičnoj lokaciji

Inspirisan Međunarodnim kodom signala koji se tradicionalno koristi u nautičkoj komunikaciji, arhitektonski tim je stvorio jedinstven dizajn kuće.

21.11.2023 Arhitektura

Kombinacija cigle i kedra stvara autentičnu industrijsku privlačnost porodičnog doma

Kombinacija cigle i kedra u arhitekturi predstavlja spoj tradicionalnog i prirodnog, i stvara jedinstvenu harmoniju između grube, rustične teksture cigle i prirodnog toplog karakte...

17.11.2023 Arhitektura

Kao ptičje gnezdo na drvetu: strateško pozicioniranje za savršenu organizaciju prostora

Kuća suptilno leži na strmoj padini ispod prilaznog puta, stvarajući izgled nepristupačnosti, skoro kao ptičje gnezdo na drvetu. Zadržana je postojeća zrela vegetacija, a boja drve...

15.11.2023 Arhitektura

Kamena fasada i velika klizna vrata doprinose harmoniji enterijera i eksterijera

Glavna svrha ovog projekta je poboljšanje harmonije unutarnjih prostora s prostranim dvorištem. U uređenju prostora, svakom odvojenom delu data je pažnja kako bi se vlasnicima pruž...

13.11.2023 Arhitektura

Raspored otvorenog plana u službi pasivne i aktivne održivosti

Ovaj porodični dom smešten je na grebenu sa koga se pruža zadivljujući pogled na planinu i susedna brda...

09.11.2023 Arhitektura

Dom pun smelih linija i volumena u savršenoj harmoniji sa prirodom

Mirno utočište okupano prirodnom svetlošću, ova porodična kuća nudi harmoničan enterijer obavijen neutralnim tonovima. Vlasnici su isplanirali svaki prostor tako da svaka soba najv...

07.11.2023 Arhitektura

Održiva arhitektura u pustinji: besprekorna integracija narodnog znanja sa konkretnim nasleđem

Dizajn ulazne krovne konstrukcije zasnovan je na lokalnim tradicijama pustinjskih stanovnika. Izliven u sirovom betonu, podseća na šatorsku strukturu koja pokriva 1.800 kvadratnih...

03.11.2023 Arhitektura

Ovo je najpametniji mali dom na svetu koji može čak i da se utrostruči!

Ovaj mobilni dom je prenosiv i lako se transportuje, a ne zahteva klasičan temelj, zahvaljujući svojim ugrađenim hidrauličnim nogama. Pod Studio je takođe održiv i energetski efika...