Savršen dom za modernu, ekološki osvećenu porodicu

Moderna kuća je zapravo pasivna arhitektonska struktura koja je osvojila specijalnu nagradu novozelandskog instituta arhitekata, a sve zahvaljujući svom specifičnom dizajnu...

A ukoliko se pitate šta je to toliko specifično u vezi ove građevine, mi ćemo vam reći da se radi o domu koji vam pruža osećaj da ste na odmoru, iako u njemu zapravo možete boraviti tokom cele godine. Na ovaj način, kuća pod nazivom The Long Grass House harmonično spaja pristupačnost, održivost i pojam savršenog mesta za život, i to u samo par ključnih koraka.

Prvi i najosnovniji jeste bogata upotreba jeftine šperploče u unutrašnjosti i čeličnih obloga sa spoljne strane, što je celom projektu dalo onaj poseban, zimzeleni šmek ali i svojevrsnu modernu estetiku koja potencira spajanje nespojivog. Tako je i unutrašnjost doma privlačna – karakteriše je puno prostora i prirodnog svetla, kao i toplina materijala. Pristup dizajna je fokusiran na uključivanje onoga što je zaista potrebno da bi se proizvelo ono što je dovoljno, pozitivno smanjujući rasipanje kako prostora tako i građevinskog materijala.

Reč je o krajnje jednostavnom planu za kuću srednje veličine sa prostranom garažom i zanimljivim rasporedom kupatila, vešeraja i ulaza. Garaža i glavna struktura se dopunjuju i skoro izgledaju kao dva savršeno ugaona lego bloka. Žiri koji je dodelio nagradu primetio je kako je kuća zapravo dala odličan primer kako koristiti jeftine materijale i izvući pravu vrednost od njih.

Njeni zakošeni krajevi trebalo bi da izgledaju kao da se naslanjaju na preovlađujući vetar, ali je zaista pametan trik za uštedu energije da se naprave nadstrešnice koje zaklanjaju prozore od severnog sunca. Forma zgrade je kompaktna i niska, a sa njenom kompaktnošću dolazi i niska potrošnja energije. Proračuni energije pasivne kuće korišćeni su za donošenje odluka o dizajnu - koristeći trenutne kao i predviđene buduće klimatske podatke.

Panoramski svetlarnik povezuje se sa vertikalnim prozorom tako da se može videti i u kuhinji iznutra. Ovo svetlo je minimalan, ali privlačan detalj u kući koja je dizajnirana sa štedljivim detaljima, šarenim ukrasima i jednostavnim geometrijskim oblicima. Drvene stepenice vode do potkrovlja iznad kupatila i vešeraja, a svi predmeti i materijali ovde stvoreni su s namerom da izdrže neke jake udarce – što je i bila ideja vodilja kada se donosila odluka o izboru materijala, uključujući i spoljno oblaganje.

Čelik koji je korišćen za oblaganje kuće jedan je od najtrajnijih i najjeftinijih materijala za eksterijer, dok je šperploča savršena za dugotrajne enterijere bez povećanja troškova i održavanja bezvremenskog izgleda.

Izvor: yankodesign

Povezane teme