Savremena šumska koliba prekrivena kedrovim drvetom

U potrazi za zdanjem kao stvorenim za odmor i uživanje u prirodi, nailazimo na zanimljivu kolibu skrivenu u šumi.

Prekrivena kedrovim drvetom, daleko od užurbanih velikih gradova ova koliba je delo arhitektonskog studija Menard Dworkind. Na pošumljenom brežuljku nadomak Kvebeka smeštena je mala koliba unutar koje se između ostalog nalazi i sauna, što je čini još savršenijom.

Bele kedrove daske iskorišćene su za gradnju ove neobične kolibe, sa namerom da se vremenom što bolje uklopi u svoje okruženje. Prirodan ambijnet bio je inspiracija za gradnju kolibe namenjene za odmor i užitak. Kedrovina je korišćenja i pri izradi klizećih roletni koje prekrivaju velike prozore sa kojih se vidi dolina Mont-Tremblant.

Arhitektonski studio je takođe pri gradnji koristio i daske od crvenog bora koje su nauljene belom bojom i upotrebljene za prekrivanje unutrašnjih zidova, zajedno sa šperpločom od drveta jele koja je poslužila za oblaganje centralnog volumena. Većina drveta koja je korišćenja pri gradnji dobijena je od strane održivog izvora.

Centralni blok prekriven šperpločom objedinjuje spavaću sobu, vešernicu i kupatilo dok se hodnik proteže pored glavne spavaće sobe sa zadnje strane kolibe. Kuhinja i trpezarija su kreirane u vidu otvorenog plana zaokružene sa obe strane velikim prozorima. Postavka kuhinjskog ostrva u kuhinjskom delu doprinela je uštedi prostora. Prostoru za odlaganje drva pristupa se kroz dnevnu sobu a između nje i trpezarije smeštena je peć na drva.

Polirani betonski pod proteže se duž kuće, formirajući u isto vreme i pod u kupatilu, koje je malo ali skladno, uređeno u neutalnom tonu. Belo drvo i mozaične pločice stvorile su u kupatilu interesantan prizor. Veliki prozor u kupatilu pruža pogled na prirodu koja se nalazi svuda unaokolo.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme