Savremena kuća s mogućnošću proširenja od drveta i stakla

Dom koji raste prema našim potrebama – ideja je koja u teoriji zvuči fantastično.

Međutim ovakvo nešto je u praksi mnogo teško za izvesti. Brojna ograničenja su tu, a najviše ona u pogledu raspoložive kvadrature. U potrazi za takvim jednim prilagodljivim domom koji će odgovarati potrebama mladog para Demo Arquitectos studio je u gradskom naselju Čilea osmislio jedinstven koncept kuće Los Gaviotas. Ovaj dom predstalja savršen primer savremenog doma koji poseduje mogućnost proširenja po potrebi vlasnika.

Kuća je sagrađena sa konceptom stvaranja prilagođenog drvenog okvira koji se proteže izvan prostojećih prostorija kuće i koji pruža mogućnost proširenja, kada se za to ukaže potreba. Sedeći na povišenoj platformi i gledajući ka moru u daljini, kuća je orijantisana sa namerom da bude zaštićena od južnih vetrova.

Unutar kuće paleta boja je zadržana na neutralnim nijansama, sa maslinasto zelenom kuhinjskom pozadinom i kuhinjskim uređajima u narandžastom koloru. Drvo je materijal koji dominira na svakom koraku i koje je velikodušno iskorišćeno. Elegantno stepenište povezuje dva nivoa kuće, pri čemu se na donjem nalaze kuhinja, trpezarija i dnevni boravak a na gornjem spavaće sobe i drugi privatni prostori.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Foto: Jose Antonio Miranda

Povezane teme