Savremena arhitektura u prirodi: impresivan energetski efikasan dom u šumi

Više slika

Više slika

Vodimo vas u neverovatan savremeni dom smešten u šumskom okruženju...

Inspirisan blokovima leda koji se zapliću silinom vode, a zatim napuštaju recesijom, ovaj impresivan dom se sastoji od isprepletenih, prugastih belih volumena, zavarenih zajedno. Njegove velikodušne ograde čine ga savršeno svetlim, dok vas njegove terase pozivaju da posmatrate prirodu.

Dizajnirana od strane arhitekte Bernarda Sergea Gagnea, ova kuća nudi jedinstveno iskustvo kombinovanja reke i šume. Njen formalni raspored, koji podseća na dva bloka leda naslagana pod uglom, pruža razne mogućnosti za uživanje u panorami, bez obzira na doba dana. Noćni i jutarnji prostori se otvaraju u intimu čistine, dok dnevni prostori i terase gledaju na šumu i nose pogled ka neizmernosti pejzaža.

Na spratu se nalaze trpezarija, kuhinja i dnevni boravak, sa plafonima od izbeljenog drveta. Sve ove prostorije su okupane svetlošću tokom većeg dela dana zahvaljujući panoramskim prozorima. Na strani šume, salon nudi udobno mesto za opuštanje i zabavu. U srcu kuće, otvoreno stepenište vam omogućava da postepeno otkrivate pejzaž i poglede. U nivou bašte, četiri svetle spavaće sobe uživaju u intimnosti šiblja.

I spoljašnja obloga i unutrašnji dizajn naglašavaju belinu i sjaj severne klime. Unutra se kosi plafon od beljenog drveta lomi na tri dela, a njegovi prelomi ustupaju mesto tragovima svetlosti. Beli zidovi, betonski podovi u mekim nijansama sive, tople nijanse stepeništa i šetališta, kao i hrastov nameštaj daju mekoću i toplinu koju crni granit radnih ploča podržava.

Napolju, crvenkasti pokrivač tla nalik tundri okružuje terase, dok na tlu priroda jednostavno vraća svoj pravi izgled, bez ikakvih intervencija. Svaki element podseća na netaknutu prirodu krajolika, pozivajući goste da se opuste i posmatraju pejzaž.

Orijentacija kuće omogućava joj da iskoristi prednosti solarne energije u ovom generalno hladnom regionu, gde mikroklima uslovljava vedro nebo. Na gornjem spratu, otvori na istočnoj i zapadnoj terasi obezbeđuju prirodnu ventilaciju kako bi se nadoknadio rizik od pregrevanja. Polirani betonski podovi sa integrisanim grejanjem obezbeđuju ujednačenu, udobnu toplotu, izbegavajući prekomernu potrošnju tokom zahtevnih perioda i održavajući udobnost stanara.

Toplotna pumpa povezana sa unutrašnjom ventilacijom deluje kao pomoćni grejač ili klima uređaj, po potrebi. Zeleni krov na terasama pomaže da se izoluje nivo bašte, dok u isto vreme smanjuje oticanje kišnice. Glavni krov, prekriven belom membranom, smanjuje dobijanje toplote kroz refleksiju.

Ova elegantna i udobna kuća nudi impresivno iskustvo u intimnom okruženju šume, dok vas njen raspored i unutrašnje i spoljašnje karakteristike pozivaju da se opustite i uživate svim svojim čulima.

Povezane teme

09.04.2024 Arhitektura

Harmoničan spoj istorije i modernog dizajna

Ova kuća predstavlja spoj klasičnog dizajna sa modernim elementima, uz duboku povezanost sa prirodom, što je rezultat marljivog rada dizajnerskog tima i pažljive izrade svakog deta...

07.04.2024 Arhitektura

Pažljiv dizajn malu kuću pretvara u oazu mira i udobnosti

U današnjem svetu koji se neprestano menja i prilagođava novim izazovima, koncept malih, kompaktnih kuća postaje sve privlačniji. Ove kuće su pažljivo dizajnirane kako bi pružile s...

05.04.2024 Arhitektura

Ova naizgled jednostavna kuća je simbol udobnosti i topline

Svi delovi kuće dizajnirani su tako da se uklapaju u prirodno okruženje, tako da slobodno možemo reći da ova naizgled jednostavna kuća definitivno pruža udobnost i toplinu svojim v...

03.04.2024 Arhitektura

Neobična energetski efikasna kuća inspirisana lokalnom prirodom

Lokacija, karakteristična po svojim nepravilnim terenima i blago izdignuta, pruža stanarima neverovatan pogled na more i planine gotovo iz svake sobe.

01.04.2024 Arhitektura

Savršeno utočište za sve ljubitelje luksuza i prirode

Osim što predstavlja spoj modernog i tradicionalnog, ovaj dom takođe naglašava suštinsku vezu između čoveka i prirode.

30.03.2024 Arhitektura

Ova kuća nije samo prostor za život, već dugoročna investicija u harmoniju s prirodom!

Svaki detalj u ovom domu, od pažljivo odabranih materijala do zanatskih radova, odražava predanost održivom dizajnu i dugoročnom kvalitetu.

28.03.2024 Arhitektura

Arhitektonski poduhvati koji oduševljavaju hrabrim oblicima i prozračnim fasadama

Ovi građevinski poduhvati izazivaju divljenje svojim hrabrim oblicima, prozračnim fasadama i elegantnim linijama, istovremeno se usklađujući sa svojim okruženjem ili stvarajući kon...

26.03.2024 Arhitektura

Savršeno utočište pored jezera - spoj prirodne lepote i elegancije

Ova prelepa brvnara ne samo da predstavlja vrhunac dizajnerske ekspertize, već i oduševljava svojom sposobnošću da spoji čoveka sa prirodom na način koji je inspirativan i očaravaj...

24.03.2024 Arhitektura

Biblioteka koja ima oblik spiralne školjke izgrađena je od cigle livene na licu mesta

Ova biblioteka je spiralna školjka zagrljena visokim travnatim poljem, koja pokušava da istraži mogućnost fuzije između savremenog formalnog izraza i narodne materijalne kulture.

22.03.2024 Arhitektura

Dizajn ove kuće nije samo estetski privlačan, već i savršeno funkcionalan

Dizajniran i za estetsku harmoniju i za funkcionalnost, ovaj dom je pedantno pozicioniran kako bi maksimizirao izloženost susednim i udaljenim pejzažima.

20.03.2024 Arhitektura

Lepota skandinavske arhitekture: elegancija, minimalizam i funkcionalnost

Skandinavski stil arhitekture je jedinstveni izraz koji kombinuje funkcionalnost, estetiku i prirodne elemente kako bi stvorio harmonične i udobne prostore.