Ruska seoska kuća renovirana u modernom stilu

Smeštena u Suzdalu, živopisnom ruralnom gradu u Rusiji, jednom od najstarijih naselja u zemlji, jedna kuća je renovirana u zanimljivom stilu.

Naime spajajući prošlost i sadašnjost, kombinujući narodno nasleđe u regionu sa savremenom umetnošću i arhitekturom, stvoren je zanimljiv balans koji privlači pažnju. Dizajnirana od strane Form Bureau arhitektonskog studija ova kuća je namenjena za opuštanje i odmor.

Projekat je zamišljen kao moderno seosko imanje kroz koje se vidi bogata istorija i kultura ruralnog ruskog podneblja, pomešana sa eklektičnom minimalističkom sofisticiranošću i umetničkim iskazom. Parcela se prvobitno sastojala od četiri drvene kuće, od kojih su tri spojene u jedan volumen izgradnjom međuprostora. Iako je originalna fasada ukrašena vrlo specifičnim detajima, novi delovi predstavljaju savršen kontrast složenim drvenim rezbarijama.

Slične rezbarije često su prisutne u jarkim bojama, međutim u ovom slučaju su zadržale svoj prirodan drveni finiš, skladno dopunjujući svetlosivi ton novih delova. Iako je obim spojenih građevina prilično nepravilne geometrije, krovni pejzaž na dve vode ga je objedinio. Dodatak u vidu tri nova trema modernističkog crnog dizajna nadmeće se sa tradicijom i deluje vrlo odvažno.

Razigrana interakcija stare i moderne arhitekture nastavlja se i u unutrašnjem prostoru. Rustični elementi poput velike ugrađene peći, drvenih dasaka na zidovima i plafonskih greda, kao i zidnih površina na kojima je prisutan ispran kreč preklapaju se sa minimalističkom estetikom čistih linija i prigušenih tonova. Tradicionalne tapiserije i vintage komadi nameštaja isprepletani su sa savremenim nameštajem i modernim umetničkim delima.

Enterijer je živopisan i smeo, sa vizuelnim prikazima koji ostavljaju snažan utisak. Posebno upečatljiva je vlasnikova kolekcija pingvina izložena na policama u trpezariji, kao i izdašna kolekcija knjiga na polici rađenoj po meri.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme